
Dijital yayıncılıktaki lider konumunu pekiştiren Netflix, video oyun sektöründe aynı başarıyı yakalayabilmek için büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, şirketin oyun alanındaki büyüme stratejisi henüz beklenen etkiyi yaratmış değil.
Milyar dolarlık yatırım ve strateji değişimi
Forbes Türkiye’de yayınlanan habere göre Netflix, Kasım 2021'den bu yana oyunlara yaklaşık 2 milyar dolar harcadı. Şirket, dört oyun stüdyosu satın alarak ve Kaliforniya ile Helsinki’de iki yeni stüdyo kurarak bu alana ciddi bir giriş yaptı. Bloons TD ve Oxenfree gibi popüler oyunları da içeren toplam 140 oyun sunmayı hedefleyen Netflix, bu oyunları reklamsız ve mikro işlemler olmadan abonelerine sunuyor.
Buna rağmen, veri sağlayıcısı Apptopia'ya göre Netflix’in oyunları yalnızca 192 milyon kez indirildi ve günlük aktif kullanıcı sayısı 1,1 milyon civarında kaldı. Bu rakamlar, oyun sektöründeki rakiplerine kıyasla oldukça düşük seviyede.
Oyun stratejisinde yeni odak noktası: Akıllı TV'ler
Netflix Games, büyük oyun geliştiricileriyle doğrudan rekabet etmek yerine, bağlı akıllı TV’lerde oynanabilecek oyunlara yöneliyor. Kullanıcılar, telefonlarını kumanda olarak kullanarak Netflix uygulaması içindeki oyunları oynayabilecekler.
Ayrıca, şirket aile dostu oyunlar geliştirerek "aile oyun geceleri" konseptini dijital dünyaya taşımayı planlıyor. Popüler dizi ve filmlerini daha uzun süre gündemde tutmak için de interaktif deneyimlere odaklanıyor.
Lisanslı oyunlarla kitleyi çekme çabası
Netflix, oyun alanındaki ilgiyi artırmak için lisanslı oyunlara yöneliyor. Aralık 2023’te, Netflix abonelerine üç eski Grand Theft Auto oyunu sunulacağını duyurdu. GTA: San Andreas, şirketin en çok indirilen ve oynanan oyunu oldu.
Şirketin finansal durumu güçlü olduğu için oyun alanında deney yapma imkanı bulunuyor. Ancak, analistlere göre Netflix'in öncelikli odağı hala video içerik üretimi. Oyunlar önemli bir yan yatırım olarak görülse de şirketin bu alanda liderlik kazanıp kazanamayacağı belirsizliğini koruyor.