
Telsim, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda güçlenmesine yönelik hayata geçirdiği projelerle Kuzey Kıbrıs’ta fark yaratmaya devam ediyor. Kadın istihdamını artırma, eğitimde fırsat eşitliği sağlama ve kadın girişimciliğini destekleme hedefiyle birçok projeye imza atan Telsim, kadın emeğini her gün değerli kılma anlayışıyla hareket ediyor.
Telsim Genel Müdürü Sefer Tüz, kadınların toplumdaki yerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Kadına olan desteğimizi sadece 8 Mart’ta değil, her gün göstermeli ve onların emeklerini, çalışmalarını görünür kılarak, toplumda ilerlemelerine öncülük etmeliyiz. Kadınların her alanda eşit şartlarda, özgürce yaşayabilecekleri bir dünya yaratmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.”
BİTEK Projesi ile kız çocuklarına teknoloji desteği
Bilişim ve teknoloji alanında kadınların daha fazla yer almasını hedefleyen Telsim, Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu ve Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER) iş birliğinde Bilişim ve Teknolojide Kız Çocukları (BİTEK) Projesi’ni hayata geçirdi.
Bu proje, kız öğrencilerin bilişim ve mühendislik alanlarına ilgisini artırarak, gelecekte bu sektörlerde kariyer yapmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Kadın girişimciliğini destekleyen ödüller
Telsim, İş Kadınları Derneği ile birlikte düzenlediği Yılın Kadın Girişimcileri Ödül Töreni ile başarılı kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyor. On yılı aşkın süredir ana sponsorluğunu üstlendiği bu organizasyon kapsamında bugüne kadar 78 kadın girişimci ödüllendirilirken, yüzlerce kadın aday gösterildi.
Sefer Tüz, “Kadınların iş dünyasındaki varlığını desteklemek ve onları cesaretlendirmek adına bu tür projelere büyük önem veriyoruz” diyerek, kadınların iş hayatında daha güçlü yer almasını teşvik ettiklerini belirtti.
Önce Kadın ve Bandabulyam.com ile ekonomik güçlenme
Kadınların üretimlerini ekonomik kazanca dönüştürmeleri için Önce Kadın Projesini hayata geçiren Telsim, şimdi de İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği (İEZB) ile “Bandabulyam.com” iş birliği yaparak kadın üreticilere yeni bir satış platformu sunuyor. Bu proje sayesinde kadınların el emeğiyle ürettikleri ürünler online satışa açılarak ekonomik bağımsızlık kazanmalarına destek sağlanıyor.
Kadına şiddete karşı “Kırmızı Işık” uygulaması
Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede aktif rol alan Telsim, Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) iş birliğiyle geliştirdiği “Kırmızı Işık” uygulamasıyla, kadınların acil durumlarda yardım çağrısı yapabilmesine imkân tanıyor.
Bu uygulama, şiddete maruz kalan kadınların telefonlarını sallayarak önceden belirlenen üç kişiye acil SMS ve lokasyon bilgisi göndermesine olanak sağlıyor.
Kıbrıs’ın cevherleri ile ilham veren kadın hikâyeleri
Telsim, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği iş birliğinde düzenlediği Kıbrıs’ın Cevherleri Projesi ile kadınların başarı hikâyelerini sinema aracılığıyla anlatıyor. 10 bölgede çekilen 10 kısa film, kadınların yaşam mücadelesini, kültürel mirası ve girişimciliği gözler önüne seriyor. Filmler, Dışişleri Bakanlığı Mensupları ve Eşleri Derneği (DİMED) aracılığıyla yurtdışındaki temsilciliklere de gönderildi.
Tüz: “Kadın emeğini görünür kılmalıyız”
Telsim’in kadın istihdamına ve girişimciliğine yönelik projelerinin süreceğini belirten Sefer Tüz, şunları ekledi:
“Vodafone grubunun bir parçası olan Telsim, Kuzey Kıbrıs’ta kadına destek veren şirketlerin başında geliyor. İşe alım süreçlerinde pozitif ayrımcılık uyguluyor ve kadın çalışanlarımızın sayısını artırarak büyümeye devam ediyoruz.”
Kadın emeğini sadece 8 Mart’ta değil, her gün değerli kılmayı hedefleyen Telsim, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda daha güçlü yer almasını sağlamak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.