
Dünyanın önde gelen tam hizmet yatırım bankacılığı ve sermaye piyasası şirketlerinden Jefferies, küresel piyasalarda yaşanan tarife artışlarının ve makroekonomik belirsizliklerin teknoloji şirketleri için yalnızca bir tehdit değil, aynı zamanda stratejik bir yeniden değerlendirme fırsatı sunduğunu belirtti. Pazar günü yayımladıkları analiz notunda, söz konusu gelişmelerin şirketlerin tahminlerini daha gerçekçi seviyelere çekmeleri için adeta "bedava bir izin belgesi" sunduğu vurgulandı.
Notta, Meta, Microsoft, Google ve Amazon dahil olmak üzere 29 teknoloji şirketi için hisse tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gidildi. Analistler, bu yaklaşımın yatırımcı duyarlılığını uzun vadede olumlu etkileyebileceğini ve yılın ikinci yarısında toparlanma için zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
Özellikle Meta’nın hedef hisse fiyatı yüzde 17 oranında düşürülerek 725 dolardan 600 dolara indirildi. Meta hisseleri şu anda 504 dolardan işlem görürken, şirketin 2025 yılı hisse başına kazanç tahmini de yüzde 13 oranında azaltıldı. Microsoft’un fiyat hedefi 500 dolardan 475 dolara düşürülürken, Google ve Amazon için EPS tahminleri revize edilse de fiyat hedeflerinde bir değişiklik yapılmadı.
Jefferies ayrıca, Çinli reklam verenlerin ABD pazarındaki harcamalarını kısmaya başlamasının Meta ve Amazon’un reklam gelirlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Analistler, Nisan ayında başlayan ikinci çeyreğin belirsizliklerin zirve yaptığı bir dönem olduğuna işaret ederken, yılın ikinci yarısı ve özellikle dördüncü çeyrekte daha olumlu bir performans beklediklerini belirtti.
Ticaret gerilimi küresel piyasaları sarstı
Analiz notunda yalnızca teknoloji devleri değil, birçok sektörün bu gelişmelerden etkilendiği belirtildi. Target, Best Buy ve Ferrari gibi şirketler artan ithalat vergilerine karşı fiyat artışlarını gündeme aldı.
Geçtiğimiz hafta eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan misilleme tarifeleri, Çin, Vietnam, Hindistan ve Endonezya gibi büyük üretim merkezlerine yüksek oranlarda ithalat vergileri getirdi. Çin’in buna karşılık olarak 10 Nisan’dan itibaren tüm ABD ithalatına yüzde 34 vergi uygulayacağını açıklaması, ticaret savaşını resmen başlattı.
Bu gelişmelerin ardından ABD borsaları 2020'den bu yana en kötü günlük performanslarını sergilerken, Asya borsaları da pazartesi gününe sert kayıplarla başladı.
Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, yaptığı açıklamada tarife politikasının sebep olduğu ekonomik zararın yaklaşık 30 trilyon dolara ulaşabileceğini savunarak, uygulamaların küresel ekonomi üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.