
Geçtiğimiz yaz, yatırımcılar İsrail merkezli siber güvenlik girişimi Wiz’in kurucularını Google’ın 23 milyar dolarlık devralma teklifini reddetmeye ikna etmişti. Bunun arkasındaki en büyük sebep, ABD hükümetinin olası düzenleyici engelleriydi. Ancak Wiz'in kurucuları fikrini değiştirdi ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in 32 milyar dolarlık nakit teklifini kabul etti.
Bu anlaşma, yalnızca beş yıl önce Tel Aviv’de kurulan bir şirket için etkileyici bir rakam olarak değerlendiriliyor. Anlaşmanın 2026’da tamamlanması bekleniyor. Google Cloud bünyesine katılacak olan Wiz, şirketin bulut güvenliği alanındaki rekabet gücünü artıracak.
Bağımsızlık mı, satış mı?
Wiz, bir süredir 25 milyar dolar değerleme ile 1 milyar dolarlık bir finansman turu planlıyordu. Ancak Trump yönetimindeki düzenleyici ortamın değişmesi ve Google’ın sunduğu büyük teklif, kurucuların satış yönünde karar almasına neden oldu.
Microsoft’un şu an pazar lideri olduğu siber güvenlik alanında büyümek isteyen Google, Wiz’i bünyesine katarak güçlü bir hamle yapmış oldu.
Pandemide yükseliş, milyarder kurucular
Wiz, Covid-19 salgınıyla birlikte, şirketlerin buluta geçiş sürecinde büyük bir ivme kazandı. Tehditleri tespit etme ve çözme konusundaki yenilikçi yaklaşımıyla pazardaki geleneksel oyunculara meydan okudu.
Dört İsrailli kurucu, bu başarı sayesinde milyarderler kulübüne katıldı. Her birinin şirkette %9,3 hissesi bulunuyor ve bu hisse, satış fiyatına göre yaklaşık 3 milyar dolar değerinde.
Siber güvenlikte yeni bir dev
Wiz’in hızlı yükselişi, Sequoia Capital, Insight Partners, Index Ventures, SoftBank Vision Fund ve Andreessen Horowitz gibi büyük yatırımcıların dikkatini çekmişti. Şirket, bugüne kadar 1,9 milyar dolar yatırım toplamıştı.
Thrive Capital’den Philip Clark, Wiz’in siber güvenlikte bir dev haline geleceğini belirterek, “CrowdStrike’tan bu yana ilk kez böyle güçlü bir güvenlik platformu görüyoruz” dedi.
Wiz’in Google çatısı altına girmesi, bulut güvenliği sektöründe dengeleri değiştirecek büyük bir adım olarak görülüyor.