Son kullanıcı için internet servis sağlayıcıları üç farklı altyapı ile internet hizmeti vermektedir. Bütün internet servis sağlayıcıları DSL, kablo (koaksiyel) ve fiber internet altyapılarından birini kullanıyor. DSL altyapısını kullanan internet servis sağlayıcıları evlere ve işyerlerine telefon şebekesi altyapısı, yani bakır kablo üzerinden internet hizmeti sağlıyor. Kablo yani koaksiyel altyapısını kullanan internet servis sağlayıcıları son kullanıcıya televizyon yayın altyapısı üzerinden erişim veriyor. Fiber altyapısı kullanan internet servis sağlayıcıları son kullanıcılara fiber kablo ile en hızlı internet hizmeti sağlamaktalar.
İnternet hizmeti son yıllarda baş döndürücü bir ivme gösteriyor. Bu hız daha da artarak devam edecektir. Çok değil bundan çeyrek asır önce internet servis sağlayıcıları son kullanıcıya internet hizmetini telefon hatları üzerinden dial-up bağlantısı ile sağlıyordu. Belki de yeni genç kuşak dial-up kavramını bile bilmiyordur. O günler hız bugüne göre çok düşük internette paylaşımsız olarak sağlanmaktaydı. Bir sonraki adımda yine telefon hatları üzerinden ADSL ile internet hizmeti verilmeye başlandı. DSL ile telefon hizmeti ve internet hizmeti aynı hat üzerinden verilebilmektedir. Aynı dönemlerde televizyon yayın hizmeti veren servis sağlayıcılar internet hizmetini aynı koaksiyel kablo üzerinden verebiliyor.
Gelinen noktada internet için band genişliği talebi daha yükseklere tırmanırken fiber çözümünü son kullanıcıya ulaştırmak zorunlu hale geldi. Daha önce omurga ağ cihazları arasında iletişim için fiber kullanılırken, artan ihtiyaçlar doğrultusunda fiber çözümler son kullanıcıya kadar ulaştırıldı. Çok kısa zaman önce omurga ağ cihazları arasında bile fiber altyapı bulunmazken bugün evlere fiber ile ulaşabilmek, gelişimdeki ivmeyi gözler önüne sermeye yeterli. İnternet servis sağlayıcıları son kullanıcıya yukarıda bahsettiğimiz üç farklı altyapı ile ulaştıktan sonra, son kullanıcı kendi iç ortamında wifi ile kablosuz veya bakır kablo ile internet erişimi sağlayabiliyor.
Sabit Telefon Hatları (DSL): Bu altyapıları kullanan internet servis sağlayıcıları abonelerine 35 Mbps’e kadar indirme, 10 Mbps’e kadar yükleme hızları sağlar. Bu hizmetler telefon hatları üzerinden olduğundan telefon hizmeti ile beraber verilir. Son yıllarda IP TV teknolojisinin gelişmesiyle beraber DSL altyapısı üzerinden televizyon yayın hizmeti de alınmaktadır. Bu sistem kablo ve fibere göre daha düşük hızlarda internet erişimi sağlar. Ancak kablo ve fibere göre daha yağın ve daha ucuzdur. Telefon şebekeleri ülkelerin en yaygın ve eski altyapılar olduğundan ek kablo çekim maliyeti daha azdır. Bunun yanında “şebeke daha eski olduğundan arıza oranı yüksek olabilmektedir. Bu arada şehir merkezlerine uzak olan bölgelerde DSL tek seçenek olabilmektedir. Gerçi son dönemlerde GSM şirketleri üzerinden internet hizmeti alınabilmektedir. Ancak GSM üzerinden alınan internet hizmeti, maliyet yüzünden DSL’nin alternatifi olmamakta daha çok sorunlu hallerde GSM üzerinden internet hizmeti tercih edilmektedir. Ülkelerin yerleşim bölgelerinin yüzde 90’nında DSL internet altyapısı bulunmaktadır.
Koaksiyel Kablo Şebekesi (Kablo):Koaksiyel kablo altyapıları kullanan internet servis sağlayıcıları abonelerine 500 Mbps’e kadar indirme, 50 Mbps’e kadar yükleme hızları sağlayabiliyor. Bu hizmetler televizyon yayın şebekeleri üzerinden olduğundan televizyon yayın hizmeti ile beraber veriliyor. Kablo DSL’e göre daha yüksek ve fibere göre daha düşük hızlarda internet erişimi sağlamaktadır. Ancak koaksiyel kablo, fibere göre daha ucuz internet hizmeti sağlıyor. Kablolu televizyon yayın şebekeleri DSL’e göre yaygınlığı daha az, fibere göre ise daha fazla olan ağa sahiptir. Kablo altyapı seçeneğinde genelde aboneler internet ile beraber televizyon yayın hizmeti de alabiliyor. Koaksiyel kablo şebekelerin ilk kuruluş amacı televizyon yayını vermektedir. Ancak sonraki dönemlerde artan internet erişim ihtiyacı kablo şirketlerinin mevcutta hazır altyapılarını kullanarak internet hizmeti sağlamaya itmiştir. İnternet erişim ihtiyacı kablo tv yayını yapan şirketler için mevcut altyapı kullanıldığından iyi bir fırsat olmuştur. Koaksiyel kablo altyapısı üzerinden sağlanan internet hizmeti fiber kadar hızlı olmamakla beraber fiyat performans açısından uygun bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Kablo altyapısı kullanan aboneler band aralığını paylaştığından özellikle internet üzerinden yayın izlemenin yoğun olduğu dönemlerde yavaşlamalar görülebilir. Koaksiyel kablo şebekesi TV yayının ihtiyacının eski olmasından dolayı yaygın şebeke ağına sahiptir. Kablo şebekesi genellikle ülkelerin yerleşim bölgelerinin yüzde 90’nını kapsamaktadır. Band genişliği komşularla paylaşıldığında akşamları yani yoğun kullanım dönemlerinde hız düşebilir.
Fiber İnternet:Bu altyapıları kullanan İnternet servis sağlayıcıları abonelerine 1000 Mbps’e kadar indirme ve yükleme hızları sağlayabiliyor. Bu hizmetler fiber hatları üzerinden internet hizmetini simetrik olarak sağladığından indirme ve yükleme hızı eşittir. Yani hem indirmede hem de yüklemede GBPS seviyelerine çıkabilir. İnternet hizmeti için en hızlı erişimi fiber altyapılar ile sağlanmaktadır. Son dönemde özellikle yerleşimlerin yoğun olduğu şehir merkezlerinde fiber altyapısı olduğundan şehir merkezleri ve yakın bölgelerde fiber internet erişimi sağlanabiliyor. Şu anda maliyetlerin yüksek olmasından dolayı fiber daha pahalı olmasına karşın şebeke yaygınlaştıkça ve abone sayısı arttıkça ucuzlaması beklenmektedir. Gerçi son dönemlerde fiber internet erişim fiyatları alınan hizmete oranla uygun seviyelere geriledi. DSL ve kablo aya göre şu an için yaygınlığı daha azdır. Fiber altyapısı ile internet hizmeti veren internet servis sağlayıcıları IP TV ile televizyon hizmeti de verebilmektedir. Fiber yaygınlaştıkça fiyat performans oranı olumlu etkilendiğinden fiber hizmetine erişebilen abonelerin büyük çoğunluğu fiber interneti tercih etmektedir.