T.C. Ticaret Bakanlığı HİSER Programı çerçevesinde, Bilkent CYBERPARK öncülüğünde, planladığımız Türkiye-Gürcistan İş Forumunu başarı ile tamamladık.
Uzun ve yorucu bir pazar araştırması gerçekleştirerek, ülkemizin ihracat potansiyelini arttırmak adına çıktığımız yolda, ilk durağımız Gürcistan’ın başkenti Tiflis oldu. Ülkemizin önde gelen teknoparklarından Cyberpark’ın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz İş Forumu, ülkemiz ve Gürcistan kamu ve özel sektörü tarafından büyük bir ilgi gördü.
Türkiye’den ICT, IT ve savunma sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların katılımı ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğe, Gürcistan kamu ve özel sektör firmalarının gösterdikleri ilgi ve sonrasında devam eden iş birliği görüşmeleri, bizlerin ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu bir göstergesi oldu.
B2B odaklı olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliği dört her iki ülke katılımcılarını yoğun bir görüşme maratonuna sürüklemiş olsa da görüşmelerden beklenen çıktıların elde edilmesi ve gerçekleştirilen görüşmelerin sonuç odaklı olması her iki tarafı da mutlu etti.
25-28 Haziran 2019 tarihleri arasında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılamayan firmalarımız için etkinliği özetlemek istiyorum. Dört gün olarak planladığımız etkinliğin kapsamında ilk gün katılımcı firmalarımıza Gürcistan ticari ekosistemi konusunda Ticaret Ataşemiz Kerim Özgün Hemdil tarafından bir dizi bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.
Gürcistan ticari ekosistemi konusunda gerçekleştirilen bilgilendirmeler sonrasında, bizlerden etkinliğin planlama aşamasından buyana desteğini esirgemeyen, sürekli olarak doğru noktalara ulaşmamız adına girişimlerde bulunan Gürcistan Büyükelçimiz Sayın Fatma Ceren Yazgan’ı makamında ziyaret ettik. Yoğun mesailerinin içerisinde heyetimizi makamında kabul ederek desteklerini esirgemeyen Sayın Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan, Ticaret Ataşemiz Kerim Özgün Hemdil ve bütün çalışma arkadaşlarına gösterdikleri özveri ve nezaketlerinden dolayı ne kadar teşekkür etsek az kalır.
Türkiye ve Gürcistan arasında uzun yıllardır devam eden iyi ilişkileri merkeze alarak gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, B2B görüşmeleri ziyaretlerimizin hemen ardından başladı. Fabrika ziyaretleri ve finans sektörü ile başlayan görüşmeler, etkinliğimizin üçüncü ve dördüncü günü de devam etti. Etkinliğimiz kapsamında katılımcı firmalarımız, yazılımdan donanıma, finans sektöründen savunma sanayiine, enerji verimliliğinden lojistik sektörüne kadar birçok alanda 98 görüşme gerçekleştirerek, ürünlerini Gürcistan pazarına tanıtma ve iş birlikleri adına ilk adımı atmış oldular.
Satış, distribütörlük ve ortak iş birliği oluşturma çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmeler sonuçlarını vermeye de başladı. Firmalarımız ile görüşme yapan Gürcistan firmaları ikinci tur görüşmeler ve satın alma işlemleri için ülkemizi ziyaret etmek istiyorlar. Bu güzel gelişmeler ikincil görüşmeler için bir alım heyeti düzenleme konusunda bizleri cesaretlendiriyor. Yaptığım firma görüşmeleri, teknopark ziyaretleri ve organize sanayi bölgeleri ziyaretleri de şimdiden gerçekleştirmeyi planladığımız alım heyeti görüşmelerinin verimli geçebileceğini işaret ediyor.
Etkinliğimizin son günü ise iki güne sığdıramadığımız B2B görüşmeleri Gürcistan firmalarını yerinde ziyaret ederek tamamlanmış olduk. Görüşmelerin sonlanmasının ardından, etkinliğimizin paydaşları arasında yer alan Gürcistan Teknopark’ı ziyaret ederek, programı sonlandırdık.
Etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için bizlerden desteklerini esirgemeyen diğer paydaşlarımıza da burada değinmeden geçmeyeceğim. Başta GURTİAD, MUSİAD, Ziraat Bankası Gürcistan Yöneticisi Sayın Mehmet Uçar, Gürcistan BTK (Georgian National Communications Commission) ve Gürcistan Teknopark (Georgia’s Innovation & Tecnology Agency) olmak üzere, Georgia ICT Cluster (GIZ) ve Georgia Post’a etkinliğimize gösterdikleri ilgi ve desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.
B2B odaklı gerçekleştirdiğimiz etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde her zaman yanımızda olan Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin ve çalışma arkadaşları Okan Yamak ve Uğur Ünlükalaycı’ya da desteklerinden dolayı minnettar olduğumu belirtmek istiyorum.
Ülkemizde B2B odaklı iş forumları sürekli olarak düzenleniyor. Biz bu tür etkinliklerin yapılmasının ülkemiz ihracat kapasitesinin arttırılması adına önemsenerek, sahiplenilerek sürekli gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sonuç odaklı, iş odaklı ve ülkemizin ihracat hedeflerine katkı odaklı olarak gerçekleştirilecek olan bütün etkinlikleri de desteklemeye her zaman hazırız.
Gerçekleştirdiğimiz etkinlikten edindiğimiz tecrübe ve deneyimler ışığında bu tür etkinlikler planlanır iken atılması gereken bir dizi adımları da sizler ile paylaşmak istiyorum.
Hedef Pazar seçilir iken en çok yaptığımız hataların başında şunlar gelmekte. Biz hedef ülke belirler iken öncelikle ülkenin nüfus ve demografik diğer özelliklerine odaklanıyoruz. Bir ülkenin nüfusu ne kadar yoğun ise o ülke bizim için iyi bir Pazar olarak değerlendiriyoruz. Bu yaklaşım eğer tarım vb. gibi alanlarda faaliyet gösteriyorsanız, yerinde bir yaklaşım. Ama teknoloji ihraç etmek istiyorsanız, bu yaklaşım pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü teknoloji bugün bütün ülkeler için olmazların başında geliyor.
İkincisi ülkeler için çok fazla önyargılı olmamız. Gürcistan pazarı için çalışmalara başladığımızda en büyük dezavantajımız bu olmuştu. Ama günün sonunda iş yapma odaklı bir yaklaşımız var ise ve ürünleriniz belirli standartları yakalamışsa her ülke sizler için iyi bir Pazar olabiliyor.
Üçüncü ve en önemlisi doğru ürünler için doğru Pazar seçimi. Eğer elimizdeki teknolojileri doğru bir pazara yönlendiremez isek, yaptığımız iş odaklı ziyaret, turizm odaklı bir seyahatin ötesine geçemiyor.
İş birliği ve iş yapma kültürünü merkeze alarak gerçekleştirilen her türlü etkinliğin ülkemiz için uzun dönemde ne kadar faydalı olacağını hep birlikte göreceğimizi düşünüyorum. Ama değişik ülkeleri gezmek, görmek ve eğlenmek adına bir etkinlik planlıyor iseniz bilmelisiniz ki, katlandığınız mali yük, devletin imkanları ve günümüzde satın almanın en pahalı olduğu zaman kavramını boşa harcamış oluyorsunuz.
Gerek ülkemizin jeopolitik konumu gerekse de içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar sebebi ile bizim ne boşa harcayacak maddi olanaklarımız ne de boşa harcayacak bir dakikamızın olmadığı düşüncesindeyim. Bugün teknolojiye ihtiyaç duyan ülkeleri tespit ederek, harekete geçmez isek birileri bizim adımıza boşlukları dolduracak ve bizler nerede yanlış yapıyoruz diye düşünürken, yavaş yavaş ufukta görünen ışığa!! Doğru ilerleyeceğiz.
Şimdi harekete geçme zamanı diyerek, yazımı sonlandırır iken, yolu iş yapmaktan geçen bütün iş insanlarını, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yönetimlerini, Kümelenme Birlikteliklerini, Ticaret Odalarını, Sanayi Odalarını ve yolu ihracat yapmaktan geçen bütün girişimleri birlikte çalışmaya davet ediyorum.