İKİNCİL DEPOLAMA: VERİ DEPOLAMA TEKNOLOJİSİNDE YENİ BAKIŞ AÇISI

Teknolojinin gelişimiyle beraber hayatımızın her alanında sürekli veri üretiyoruz. Dijitalleşen dünya ile hayatımıza büyük ölçüde 0 ve 1’ler hâkim olmaya başladı. Sayısallaşma gündelik hayatta gittikçe artıyor. Bundan 50 yıl önce ülkelerin, kuruluşların ve şirketlerin yaptıkları operasyonların, geçirdikleri zamanın çok iyimser bir bakış açısıyla en fazla %5’i dijitalleşirken bugün %50’den fazlası dijitalleşti diyebiliriz. Bu rakamın büyük bir ivmeyle artması bekleniyor.

Dijital dünya veri temelli bir dünya. Dijitalleşme arttıkça veri miktarı arttı. Artan veri ile beraber bunların nasıl depolanacağı önemli bir sorun olarak karşımıza çıktı. Depolama ihtiyacını karşılamak için veri depolama üreticileri teknolojiler geliştirip yüksek kapasiteli sistemler üretmeye başladı. Hayatımızda dijitalleşme arttıkça verinin önemi de arttı. Bir taraftan verileri depolama ihtiyacı için veri depolama ürünleri geliştirilirken bir taraftan veri kayıplarını önlemek için çalışmalar başladı. Kritik verilerin güvenliği için özel teknolojiler geliştirildi.

Her verinin önemi aynı değil. Bazı verileri daha sık kullanırken, bazılarını ise daha seyrek kullanıyoruz. Veri kadar veriye ulaşım hızı da önemli. Geçmiş yıllarda ayda birkaç kez veya daha sıklıkla ihtiyaç duyulan verilere hızlı erişim daha önemliydi. Ancak bu günümüzde değişmeye başladı. Artan veri miktarını düşündüğümüzde yılda birkaç kez veya daha fazla erişim ihtiyacı olan verilere de hızlı erişim önem kazanmaya başladı. Bu ihtiyacı karşılamak için disk üreticileri ve bu alandaki yazılım üreticileri verileri depolamak kadar veriyi işlemek ve ihtiyaç duyulduğunda hızlıca erişimi sağlayan ürünler geliştirdiler. Genellikle organizasyonlarda %20’lik veriye sık erişim ihtiyacı duyulurken %80’lik veriye daha seyrek aralıklarda erişim ihtiyacı duyuluyor.

Şirketler ve kurumlar yedeklediği verilere erişim süresi uzun olduğundan seyrek erişim ihtiyacı olan verileri de öncelikli veri statüsünde değerlendiriyor. Bu ise depolama için kullanılan disk maliyetlerini yükseltiyor. İkincil disk teknolojisi ise disk yönetimini kolaylaştırdığı gibi şirketlerin depolama maliyetlerini de azaltıyor. Birincil diskte sık kullanılan veriler bulunurken ikincil diskte daha seyrek aralıklarla erişilen veriler depolanıyor. İkincil disk teknolojisi ile sık kullanılan %20’lik kısım için yapılan yatırımlar daha yüksek kalan %80’lik kısmının maliyetleri ise düşüyor. İkincil disk kavramı ile ayrıca veri yedeklemesi için ayrı bir yatırım yapma ihtiyaç duyulmadan bütün arşivi de muhafaza etmek mümkün. Verileri arşivlediğinizde yani ikincil diskte tuttuğunuzda zaten yedeklemiş de oluyorsunuz. Önceki teknolojilerde arşiv bilgilerine ulaşmak saatler ve hatta günler alırken bu teknoloji ile bir saniyeden daha süre içinde anlık erişebiliyorsunuz.

Yakın zamanda Google Neraline ve Coldline storage kavramlarını duyurdu. Neraline ve Coldline teknolojisi ile oldukça dayanıklı ve kullanım oranı yüksek bir depolama hizmeti sağlanıyor. Nearline storage genellikle ayda birkaç kez veya daha sıklıkla erişilmesi gereken veriler için kullanılıyor, Coldline ise daha seyrek ihtiyaç duyulan veriler için. Her iki seçenek için erişim hızı ise 1 saniyeden kısa süreleri içeriyor. Daha önce farklı mecralara yedeklenen verilere erişim saatler hatta günler sürerken bu teknoloji ile hem anlık verilere hem de yedeklenmiş verilere saniyeler içinde erişmek mümkün.

Google, Nearline ve Coldline ile fiyat ve performans açısından sektörün lideri durumda. İnternet sitesinde yayınlanan bilgiye göre Nearline için ayda GB başına 1 sentlik bir fiyata hizmet sağlanırken, Coldline için bu rakam GB başına 0,7 sent. Google bu teknoloji ile tüm veri arşivleme gereksinimlerini %99 kullanılabilirlik ile sağlıyor. Bu sayede verilerinize ihtiyaç duyduğunuz anda erişebiliyorsunuz. Her iki teknoloji depolama alanlarındaki beklentileri yeniden tanımlıyor. Google Coldline teknolojini Choesity’nin politika yönetimini kullanarak ile sağlıyor. Hibrit bir veri koruma seçeneği sunuyor.

Günümüzde artık yazılım tabanlı depolama sistemlerine talep çok daha fazla. İkincil depolama teknolojileri ile dosya paylaşımları, arşivleri, analizleri, yedeklemeleri, yapılandırılmamış içerikleri ve test geliştirme platformları yani temelde kritik görevi olmayan verileri depolayabilmemize imkân tanıyor. Google ve Choesity müşterilerine büyük veri depolama özelliklerine anında erişim sağlayabilmek için iş birliği yapıp pazar payını büyütmeyi ve müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefliyor.