GENÇLİK ve RADİKALLEŞME
Kimlik inşası ve yetişkin dünyasında var olma çabaları ile meşgul genç/ergen, farklı arayış ve kabullenişlerin içine girebilir. Kritik bir o kadar da önemli bir süreci yaşayan gençlerin yerine getirmesi gereken gelişim görevleri şunlardır:
- Bedensel özelliklerini kabul etme, bedensel ve fiziki değişiklikleri yaşama ve yeni bedensel özellikleri ile barışık olma,
- Aile içerisinde duygusal bağımsızlığını kazanma ve farklı olma,
- Kendi ve karşı cins yaşıtlarıyla (akranlarıyla) olgun ilişkiler kurabilme,
- Bir yetişkin kadın veya erkek sosyal rolünü edinme (cinsel kimlik kazanılması),
- Evlilik ve aile hayatına ilişkin düşünce planında hazırlanma,
- Bir mesleğe doğru yönelme ve hazırlanma,
- Toplumsal görevlerini yerine getirebilme ve toplumsal sorumluluklar alabilme,
- Kişisel değerlerine göre bir değerler ve ahlak sistemi oluşturma (yaşama felsefesi oluşturma),
- Birincil ve ikincil cinsiyet özellikleri kazanır.
Yukarıda sıralanan gelişim görevlerinin yerine getirilmesi genci bir sonraki döneme yani genç yetişkinlik dönemine hazırlayacaktır. Ancak sağlıklı şekilde atlatılamayan sözü edilen evre gerek sosyal gerek psikolojik açıdan istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Gencin bu dönemde ihtiyaç duyduğu kolaylaştırıcılar; sağlıklı bir sosyal çevre, iyi bir özdeşim nesnesi, uygun rol modeller, potansiyelini açığa çıkaracak uyaran ortamları, spor ve sosyal tesisler olarak sıralanabilir.
TÜRKİYE’DE GENÇLİĞİN SORUN ALANLARI
Orta Öğretim Gençliğinin Sorunları
|
Yükseköğretim Gençliğinin Sorunları
|
Okul Dışı Gençliğin Sorunları
|
Üniversiteye girememe
İşsizlik
Meslek edinmedeki güçlükler
Fiziki görünüş
Sağlıkla ilgili sorunlar
|
Beslenme
Barınma
İstihdam
Çalışma
Sağlık
Boş zamanların değerlendirilmesi
İletişim
Ekonomik sorunlar
|
İstihdam
İşsizlik
Eğitim dışında kalma
Sağlık
Çalışma koşulları
|
“Ulusal İnsani Gelişme Raporu Türkiye-2008: Türkiye’de Gençlik” raporunda Türkiye’de üç milyon genç kız ve erkeğin eğitim ve çalışma hayatının dışında olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de gençlerin yetişkinliğe geçiş süreçlerinin oldukça zor olduğu ve bu süreçte birçok problemle karşı karşıya kaldığı vurgulanıyor.
Yetişkinliğe hazırlık sürecini sorunlarla ve gelişim görevlerini yerine getirmesine engel kısıtlarla geçiren gençler, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarının temini için farklı yol ve yöntemler deneyimleyebilmekte ve radikal gruplara aidiyet geliştirebilmektedir. Türkiye’de radikalleşme süreçleri ve önlenmesi ile ilgili model çalışmalarına başlanması ve ortaya çıkan model doğrultusunda risk altındaki genç ve çocuklara yönelik faaliyetlere hız verilmesi gerekmektedir.
GENÇLERDE RADİKALLEŞME SÜRECİ

Radikalleşmenin önlenmesi için öneriler:
- Aile içi iletişim/ genç ve çocuğa yaklaşım/yaşanan problemlere çözüm yolları, konularında aileleri bilinçlendirmek için oluşturulacak aile danışma merkezleri ya da toplum ruh sağlığı merkezleri gibi birimler mahalleler düzeyinde oluşturulabilir (Aile ve sosyal politikalar bakanlığı/Gençlik Bakanlığı/ Sağlık Bakanlığı gibi farklı bakanlıklar bir araya gelerek).
- Radikalleşme süreçlerine ilişkin bilinçlendirme kampanyası çocuk ve gencin gelişim düzeyine uygun tasarlanmış mesajlarla bütünleşik medya kampanyaları yürütülebilir.
- Bilinçlendirme kampanyaları konferans, seminer ve paneller aracılığı ile desteklenebilir, medyada öne çıkan çocuk ve gençlerin rol modeli olabilecek sanatçıların desteği alınabilir.
- Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan eğitimciler bilinçlendirme kampanyasının önce hedef kitlesi ardından taşıyıcısı olarak konumlandırılmalıdır.
- Üniversite gençliğinde istismar edilen ihtiyaç alanları devlet tarafından boşluğa mahal bırakmayacak şekilde karşılanmalıdır. (Burs, kalacak yer, eğitim ve öğretim hayatlarına ilişkin rehberlik, sağlık ve eğlence ve dinlenme olanakları vb. gibi)
- Gençlerin ve çocukların sanat ve entelektüel faaliyetlerle buluşma imkânları artırılabilir, potansiyellerini açığa çıkarmak ve varoluşlarını desteklemek üzere kurs, ders vb. çalışmalara ağırlık verilmelidir.
- Terör örgütlerinde faaliyet yürüten gençler yakalanıp cezaevine yerleştirildiğinde o mekânlar radikalleşme süreçlerinin tamamlayıcısı şeklinde faaliyet gösterilen yerler olmaktan çıkarılmalıdır.
- Radikalleşmenin en yoğun yaşandığı yerlerin tespit edilip önceliğin bu yerlere verilmesi sağlanabilmelidir.
- İnternet üzerinden radikalleşme faaliyetleri de ayrı bir başlık altında ele alınıp, gençlerimizin yeni sosyalleşme mekânı olan bu mecraların terör örgütü propaganda mecrası olasının önüne geçilmelidir.
- İnternet üzerinden oluşturulan ve tehdit oluşturan bir diğer durum; uyuşturucu maddelerin kullanımının öykündürülmesi olduğu yine dikkate takip edilip tedbir geliştirilmesi gereken bir durumdur.
Tahmin edilebilir ve giderilebilir ihtiyaçlar nedeniyle radikalleşen gencin terör örgütü içerisinde yaşam süresi ortalama 8 yıl, uyuşturucu madde bağımlılığında bağımlı ve yitik hayatlar olduğu bilinmektedir. İnsan doğasına ters bu varoluş şeklinin önüne geçilmesi yaşam hakkının korunması hem devletin hem STK’ların görevi arasında yer almaktadır. Toplumun ve bireylerin “gençliğinden vurulmaması” için yapılacak bir şeyler olmalı.