GİRİŞİMİNİZİN İSMİNİ VE HIZLI TANITIM CÜMLESİNİ NASIL SEÇERSİNİZ?

Girişim İsmi: Girişiminize seçtiğiniz isim size bağlı, ancak basit bir konu gibi gözüksede bu bölümde de dikkate almanız gereken bazı basit kurallar var.

İsmin girişim ile bağlantısı: Proje isminizin mutlaka proje ile ilgili bilgi vermesi gerekir. Bu yüzden özel isim ya da sadece kulağa hoş geliyor diye kendi ürettiğiniz bir kelime kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü proje ismi ve asansör cümlesinin proje hakkında çok kısa sürede bilgi vermesi beklenir. Ayrıca bu ismi ve cümleyi web siteniz dahil bir çok yerde kullanacağınızı unutmayın. Bir arkadaşım kuracağı sağlıklı yemek girişimi için “mira” adını kullanmıştı. Bunun nedenini sorduğumda Mira’nın Samanyolu galaksisinde çok hızlı hareket eden ve hiç bir sisteme bağlı olmayan bir yıldız olduğunu söylemişti. (Bu ismi sonrasında değiştirmeye karar verdiği için kişisel haklar gereği yeni ismini burada telafuz edemiyorum. Ancak işiyle daha bağlantılı bir isim olduğuna inanabilirsiniz). Evet isim çok güzeldi, düşünce de güzeldi ancak yatırımcı sunumunda bu isim sadece güzel bir hatıra olarak kalacak ve asıl istediğiniz anlaşılma etkisini yaratmayacaktır.

Ticari ünvan ve Girişim İsmi Karışıklığı: Sıkça sorulan başka bir konu da kuracağınız şirket ismi ile proje isminin aynı olup olmaması gereğidir. Şirket isiminiz ticari ünvanınızdır. Marka ya da girişim isminiz bundan farklı olabilir. Potansiyel müşteri ve yatırımcılarınız sürekli göreceği ismin girişim isminiz olduğunu unutmayın.

Girişim Tanım Cümlesi: Size hiç bir bağlaç kullanmadan girişiminizi bir cümle de anlatmanız istense ne yapardınız? Aslında çok basit bir süreç gibi gözüküyor ancak bir şeyi ne kadar kısa ve yalın söylemeye çalışırsanız üzerinde o kadar uğraşmak zorunda kalırsanız.

Profesyonel konuşmacı bir arkadaşım bana “Taylan, bana 8 saat konuşma yap de bunu çok kolay yaparın, 2 saatte anlat dersen biraz çalışmam gerekir ancak 3 dakikada aktar dersen anlatmak için çok ciddi zamana ihtiyacım olur” demişti. Tabiki kitabı okuyan sizleri bu kadar uğraştırmaya niyetimiz yok. Bu yüzden girişim tanım cümlesini size çok basit bir formül olarak verebiliriz:

Girişim tanım cümlesi formülü: A+B+C+D

A: Girişim tanım cümlesi

B: Hedef Kitle

C: İşlev

D: Girişimin ne tür bir ürün olduğu. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; A: Paraşüt

B: Yenilikçi işletmeler

C: Ön muhasebe işlemleri

D: Program

Bu durumda girişim tanım cümlemiz şu şekilde oluyor:

Paraşüt, yenilikçi işletmeler için online ön muhasebe programıdır.”

Bu temeli oluşturduktan sonra cümlenizi yalınlığını bozmadan girişiminizin ne yaptığını açıklayarak ilerletebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;

Paraşüt, yenilikçi işletmelerin zahmetsizce ön muhasebe işlemlerini yaparak istediği yerden takip etmesini sağlayan muhasebe programıdır

Gördüğünüz gibi formülün temeli oturduktan sonra ekleme ve çıkarma yapmak çok daha kolay olabiliyor.

Basit gibi gözüken bu süreç aslında oldukça fazla deneme ve tecrübe gerektiriyor. Basitlik zaman gerektiriyor. Apple’ın kurucusu Steve Job’ın dediği gibi “Basit olmak, basit değildir.”