Muhtemelen bir çoğunuz görmüşsünüzdür. Geçtiğimiz aylarda sosyal medya mecraların birinde yıllar öncesine ait bir gazete kupürü yer alıyordu. Kupürde 2000’li yıllarda insanoğlunu nelerin beklediğine öngörülerin yer aldığı bir haber vardı. Söz konusu haberde internetten, uçan arabalardan, uzay yolculuklarından söz ediliyordu. O gazete kupüründeki tahminlerin büyük bir kısmı günümüzde gerçek oldu. Hatta bazıları gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasındalar...
Teknoloji hızlı bir şekilde gelişimine devam ediyor. İnsanoğlu durdurak bilmeden teknolojide sınırları zorlamayı sürdürüyor. Türk bilim insanlarının, genç beyinlerimizin de u gelişime katkı verdiklerini görmek bizleri çok mutlu ediyor.
Son bir yıldır salgın, pandemi yani Covid-19 dilimize adeta pelesenk oldu. Salgın tüm sektörleri, iş model ve çalışma şekillerini kökten değiştirdi. Tabi tüm bu değişimi pozitif yönde etkileyen ise ICT yani bilgi iletişim sektörü oldu. Deloitte’un geçen yıl Ocak ayında 19’uncusunu yayınladığı Teknoloji Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri Raporu’nda yer alan tespitler dikkatimi çekti. Rapora göre; 2020’de 1 milyon robotun, 750 milyondan fazla yapay zeka çipinin satılması; akıllı telefonlar ile yapay zekanın insan hayatında daha çok yer bulması; 2020 sonuna kadar dünya çapında 100’den fazla şirketin 5G hizmetini test etmeye başlaması; donanım, içerik ve hizmet alanlarını kapsayan akıllı telefon pazarının aynı yıl 459 milyar dolar gelir sağlaması ve 2023 yılına kadar yıllık yüzde 5 ila 10 arasında büyümesi; alçak yörüngede küresel geniş bantlı internet sunan uydu sayısının 2020’nin sonuna kadar 700’ün üzerine çıkması; 2020’de küresel sesli kitap pazarının yüzde 25 artarak 5 milyar doları bulması; küresel podcast pazarının ise bir önceki yıla oranla yüzde 30 artarak 1.1 milyar dolara ulaşması; reklam destekli videoların yaklaşık 32 milyar dolar küresel gelire ulaşması; karasal yayının gücünü koruyarak 2020'de dünya çapında en az 1.6 milyar insana ve 450 milyon haneye ulaşması; önümüzdeki 3 yıl içerisinde tamamen pil teknolojileri kullanan 130 milyondan fazla elektrikli bisikletin satılması öngörüldü. Bu tahminlerin önemli oranda gerçekleştiğini görüyoruz.
Salgın sürecinde ICT sektörümüzün diğer tüm sektörlere nasıl omuz verdiği ve çözümler geliştirdiğini hep birlikte gördük. Firmaların sağlıktan, lojistiğe; mobil oyunlardan, eğitime; eğlenceden uzaktan çalışmaya kadar birçok yeni aplikasyon geliştirdiklerini müşahede ettik. Sektörün diğer sektörlere nispeten pandemi sürecini fırsata dönüştürdüğünü söyleyebiliriz. Firmalar çalıştı ve üretti… Bundan sonraki esas mesele sürecin doğru yönetilmesi olacaktır.
Vatandaşlarımızın geçen ay bazı tepkilerini hayretle izledim! Kozmik odasına girildiğinde tepki göstermeyen ülkemiz insanı, mobil mesajlaşma platformu WhatsApp’ın dayattığı yeni sözleşme karşısında adeta ortalığı ayağa kaldırdı. Hayret ki ne hayret!
Bu tartışmalarla birlikte önemli bir soru da gündemdeki yerini korudu. Yerli haberleşme uygulamaları neden ülkemiz insanı tarafından tercih edilmiyor? Ve bence asıl sorulması ve cevabının verilmesi gereken soru budur. Demokratik bir ülke, açık bir toplumuz. Ancak verilerimizin yabancılar tarafından bize karşı kullanılmasına karşı da duyarlı olmak zorundayız. Geleceğin petrolünün VERİ olduğu konusunda herkes hem fikir. ABD’li sosyal medya devinin son dayatmasının güzel bir etkisi oldu. Ülkeminiz 3 operatörü ellerindeki belli uygulamaları ortak kullandırma konusunda iş birliğine gitti. Bu iş birliğinin diğer alanlara da yansımasını ve artarak devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda operatörler ilk çeyrek verilerini açıklayacak. Muhtemelen gelir ve karlarının arttığını göreceğiz. O nedenle ortak hareket anlayışını daha da geliştirmelerini diliyoruz…
Sürpriz değişim geçen ay gerçekleşti. Göreve geldiği günden beri çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Türksat’ın başarılı Genel Müdürü Cenk Şen görevi, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok’a devretti. Sayın Şen, görevde bulunduğu sürece yapı taşları ile oynamadan, kimseyi ötekileştirmeden, kurumunun çıkarlarını önde tutarak, kurumunun gelir ve prestijini aldığı noktadan daha da yukarılara taşıdı. Yaklaşık 4,5 yıldır TÜRKSAT Genel Müdürlüğü görevini sürdüren Şen’in bayrağı devrettiği isim de kurumu çok iyi bilen bir isim. Yeni Genel Müdür Ertok, 2006 yılından beri kurumun içerisinde önemli görevlerde bulundu. Uzun yıllar Cenk Şen ile birlikte çalıştı. Sayın Ertok’un da Cenk Şen’den aldığı Türksat bayrağını daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Yeni görevi hayırlı uğurlu olsun!
Şubat sayımızda; Türkiye’nin uzay ve uydu çalışmalarını masaya yatırdık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye’nin uydu ve uzay çalışmalarıyla ilgili ICT MEDIA’nın sorularını cevaplandırdı. Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, göreve geldikten sonraki ilk değerlendirmelerden birini dergimize yaptı. Ertok, sektörün önemine dikkat çekerek, uzaya harcanan her kuruşun misliyle dünyamıza geri döndüğünü söyledi. Ayın konusu dosyamıza sektörün önemli isimleri de katkıda bulundu. Her zaman olduğu gibi sektörün nabzını tutan özel haberler ve yazarlarımızın değerli yorumlarıyla dolu dolu olan dergimizi ilgiyle okuyacağınızı umuyorum…