Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından bir yıl önce 1937 yılında tasarladığı “İdeal Cumhuriyet Köyü” Danimarka’da yakın zamanda hayata geçirildi. Hayatını Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınmasına adayan Ulu Önder bu projeyi tasarlarken ülkemizi temelden kalkındırmayı amaçlamıştı. Tasarlandıktan yıllar sonra Danimarka'nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyada örnek gösteriliyor. Atatürk tarafından tasarlanan bu muhteşem proje Atamızın ne kadar vizyoner bir lider olduğunu tekrar göstermektedir.
Hayata geçirildikten kısa bir süre sonra sosyal medyanın gözdesi olan çember evlerin fikir sahibi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bahçeli ev konsepti ile çember şeklinde tasarlanan ve Kopenhag’ın hemen dışında uygulanan proje birçok mimari tasarıma örnek oldu. Zeigeist Hareketi 3. Filminde işlenen Venüs projesi bu örneklerden biridir. Venüs projesi çizimlerinde teknoloji ve çevrenin ideal kullanımı, gelecekte medeniyetin nasıl şekilleneceğine dair öngörüler veriyor.
Tarım şehri fikri Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet köyünü tasarladıktan yaklaşık 30 yıl sonra 1964 yılında Danimarka’da ortaya çıktı. Mimarlar projenin uygulandığı alanlarda yaşayan kişiler arasında daha fazla sosyal etkileşim olduğunu belirtiyor. Cumhuriyet köyü tasarımıyla şehrin gürültüsünden uzaklaştığınız gibi tarım yapabilme imkânına da kavuşuyorsunuz. Tasarımdaki evrelerin ise geri dönüşüme daha uygun olduğu görüldü.
Proje Atatürk’ün bizzat üzerinde çalıştığı ve uygulanmasını istediği projelerden biriydi. Cumhuriyetin ilk tarih profesörü olan Afet İnan’ın “Devletçilik ilkesi” ve “Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz” adlı kitaplarında bulunuyor. Afet İnan, kendi kitaplarında proje hakkında kitaplarında bahsetmekle kalmamış ilgili bakanlık ve valiliklere tanıtma faaliyetinde de bulunmuştur. Ne yazıktır ki İnan’ın bu çabası sonuçsuz kalmıştır.
Afet İnan “İdeal Cumhuriyet Köyü” projesinin belgesini Trakya Umumi Müfettişi General Kazım Dirik’ten aldığını belirtiyor. Atatürk’ün projenin çok uygulanmasını istediğini bilen İnan, Cumhuriyetin 50. Yılı münasebetiyle 1970’li yıllarda Bayındırlık Bakanlığı ve valiliklere mektuplar göndermekle kalmayıp çalışma atölyeleri de kurdu. Projenin finansmanının sağlanması için TBMM’de çalışmalar yaptı. Bülent Ecevit’in Köykent Projesi ve MHP’nin Tarımkent projelerinin ilham kaynağı Atatürk’ün yıllar önce tasarladığı proje olmasına rağmen hayata geçirilememiştir.
Daire yerleşim planına sahip olan İdeal Cumhuriyet Köyü projesi dart tahtasını andırır. Ortada bulunan küçük dairenin etrafına dışa doğru genişleyen daireler eklenmiş olduğu görülüyor. Yerleşim yeri merkezden çevreye doğru genişleyen yollara bölünmüştür.
“İdeal Cumhuriyet Köyü” Projesinin aslı Türk Tarih Kurumunda muhafaza ediliyor. Projede toplam 43 yapı bulunur. Proje kapsamında okul, cami, köy konağı, sağlık ocağı, otel-han, çocuk bahçesi, fabrika gibi köyün ihtiyaçlarını karşılayan ve gelişimini sağlayan tesisler yer alır. Dairenin merkezi köyün merkezidir. Dairenin orta yerinde sosyal tesisler, berber, terzi, bakkal gibi mekanlar merkeze yerleştirilmiş anıtın etrafında bulunur. Anıtın sağında köy meydanı vardır. Meydanda park ve çocuk bahçesi ve parkın içinde oyun yeri, telefon, itfaiye, havuz bulunur. Çemberin en dışında koruluk, koruluğun sonunda tarım ve hayvancılık için yonca ve pancar tarlaları vardır. Planda hayvan mezarlığı ve asri mezarlıkta düşünülmüştür. Planda taş ve kireç ocakları gözden kaçmamıştır. Atatürk’ün tasarladığı “İdeal Cumhuriyet Köyünde” bulunan kurum ve yapılar; Okul ve Tatbikat Bahçesi, Öğretmen Evi, Halk Odası ,Köy Konağı, Konuk Odası, Okuma Odası, Konferans Salonu, Otel Han, Çocuk Bahçesi, Köy Parkı, Telefon Santralı ve Köy Söndürgesi, Radyolu Köy Gazinosu ,Ebe ve Sağlık Kurucusu, Tarımbaşı, Hayvan Sağlık Kurucusu, Sosyal Kurumlar, Ziraat ve Et İşleri Müzesi, Gençler Kulübü, Hamam, Etüt Makinesi (Buğu s.), Köy Yunak Yeri, Cami, Revir, Kooperatifler, Köy Dükkanları, Spor Alanı, Damızlık Tavuk, Tavşan ve Arı İstasyonları, Damızlık Ahır (Aygır ve Boğa), Kanara, Mandıra, Değirmenler, Fabrika, Asri Mezarlık, Hayvan Mezarlığı, Kireç, Taş, Tuğla ve Kiremit Ocakları, Yonca ve Hayvan Pancar Tarlası, Koruluk, Köy Gübreliği, Fenni Ağıl, Pazar Yeri ve Köy Zahire Locası, Aşım Durağı, Panayır Yeri, Selektör Binası gibi toplam 43 yapıdan oluşur.
Ulu Önder tarafından tasarlanan “İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi” sadece ülkemiz için değil dünya için geleceğin projesi olduğunu kanıtlamıştır.