BİR GARİP YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ HİKAYESİ

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Endeks sonuçları uzun bir aradan sonra açıklandı. Yazımın başlığından da anlayacağınız şekilde garip yükseliş ve düşüşlerin olduğu endeks sonuçlarını sizler için araştırdım.

Öncelikle Yıldız Teknoparkı’nı tekrar birinci seçildiği için kutluyorum. İkinci sırada yer alan Bilkent Cyberpark ve ODTÜ Teknokent’i de ayrı ayrı kutlamak istiyorum. Öngörüm o dur ki önümüzdeki yıl herhangi bir aksilik olmaması halinde sıralamadan Cyberpark lider olarak çıkacak.

Şimdi gelelim yükseliş ve düşüş hikayelerine. Buradan isim zikretmeden 6. TGBD Endeksi ile 8. TGBD Endeksi’nin karşılaştırmasını yapacağım. 7 TGBD zaten açıklanmadı sizler biliyorsunuz.

Öncelikle yerinde sayanlar… İki teknoparkımızın yeri değişmedi sıralamada. Ama baktığınızda sosyal medya paylaşımlarında bu durum başarı olarak yayınlandı, ilgili teknoparklar tarafından.

Düşüşler…

Dokuz teknoparkımız bir önceki endekse göre geriye düştü. Bu değişimlerin temel sebebi kurumsal yönetim değişiklikleri diyebiliriz. Bu teknoparklarımızdan iki tanesi hariç, tamamında yönetim kadrosu ve çalışan kadrosunda köklü değişiklikler oldu ve gidenler, kurumsal hafıza ile gitti. Gelenler konudan bihaberler gördüğümüz kadarı ile.

Yani biraz sert bir ifade olacak ama Rektörlerin keyfi uygulamalarına teknokentleri feda etmiş oldular.

En garip olanı ise yönetimi değişmemesine rağmen sert çakılan iki teknoparkımız. Buradaki sorunu çözemedim. Buralarda da sanırım sayın genel müdürlerimiz hallerinden memnun olacaklar ki aldıkları maaşları bile hak edecek bir çaba içerisine girmemişler!

Teknoparklar bu kadar sert bir gerileme yaşadıysa, buralarda ikamet eden firmaları düşünemiyorum. Sanırım sahipsizlikten onlarda şikayetçi değil. Ama ben olsam bu kadar geri giden bir trende olmak istemezdim.

En azından sorgulardım, benim burada ne işim var diye…

Peki düzelir mi bu durum. Bence düzelmez. Herkes yerinden memnun. Karışanı, sorgulayanı da yok. Sırtlarını sağlam yere dayamışlar anladığım kadarı ile.

Bir de yükselen bir grup var ki bunların başında da birçok badireler atlatmış olan ve adını vermekten de çekinmeyeceğim Hacettepe Teknokent var. Hiçbir teknoparkın görmediği kadar badire atlattı bu teknokent. Hala da birçok sorunla boğuşuyorlar ama baktığımızda son iki endeks sonucuna göre altı basamak birden yükselmiş. Bir de bu sorunları hiç yaşamamış olduklarını düşünsenize. O zaman belki de ilk üçü zorlayabilirlerdi.

Demek ki neymiş….

Sırtınızı dayadığınız kişilerle değil ekibinizle bu işler yürüyormuş. Arkanızda duranlar sadece sizlerin aldığınız ve hak ettiğinizi düşündüğünüz maaşın bir süre daha hesaplarınıza yatırılmasını sağlayabilirler. Ama bu durum sizin dibe doğru hızlı bir şekilde düşüşünüze engel olamaz. Ne yazık ki elde ettiğiniz gelirler ile ölçülmüyor, endeks sıralaması.

Yakın bir tarihte açıklanacak olan bir endeks daha var. Bu koca koca teknokentlerimizin yöneticilerini, müdürlerini, şoförlerini hatta çaycılarını atayan Rektörlüklerimizin değerlendirildiği, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi.

Bakalım buralarda durumlar nasıl olacak?

Yazıma son noktayı koymadan enteresan olayların gündeme geldiği bir teknokentimiz var ki herkesin malumu. Rektörlük ile teknokentimiz arka arkaya birbirlerini suçlayan basın açıklamaları yapıyor. Teknokent giriş çıkışları tek bir noktadan olacak şekilde sınırlandırılmış. Firmalar misafir ağırlamak isterler ise bir gün önceden randevu talep ederek, bu randevuları da giriş kapılarına iletmeleri gerekiyor. Yani neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bunun yanında 4691 Sayılı Kanun’a aykırı iş ve işlemlerin yapıldığı yönündeki iddialar ve daha neler neler...

Biz bunlar ile uğraşmamalıyız.

Hedefimiz firmalarımızın daha fazla yatırım alması, kaliteli işlerin çıkarılması, sektöre nitelikli insan kaynağı sunulması olmalı.

Bunları ya(pa)mayacaksanız lütfen sektörden uzaklaşın. Gerçekten sektörün sizlere ihtiyacı yok.