21 Aralık tarihi birçok toplumda farklı şekilde kendine yer bulur… Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcı olup 21 Aralık, gecenin en uzun yaşandığı gündür. Bu tarihten itibaren ülkemizde geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. 21 Aralık gün dönümü birçok toplumda bayram olarak kutlanır. Türkler, bugünü Nardugan Bayramı olarak kutlar. Aynı gün eski Roma’da Satümalya, antik Yunan’da Dionysos şenlikleri düzenlenirdi. Nardugan Bayramı’yla ilgili tarihçilerimiz arasında her ne kadar fikir birliği olmasa da kökeninin Slav paganizmindeki Ded Moroz’a kadar uzandığı söylenir. Ded Moroz, Noel Baba'nın Rus mitolojisindeki eş değeridir. Nardugan kelimesi ise Orta Asya ülkelerinde kış gündönümünü ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu yıl kış gündönümünden iki gün önce Türk mühendis ve firmalarının yapımına katkı verdiği 5B uydusu uzaya fırlatıldı. 19 Aralık’ta TÜRKSAT uydu filosunun en güçlüsü olan TÜRKSAT 5B haberleşme uydusu, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya gönderildi. Bu vesileyle milli teknolojiye katkı veren mühendis ve firmalarımızı, emeği geçenleri, TÜRKSAT’ı tebrik ediyoruz. Hayırlı uğurlu ama yerlilik oranı daha da yüksek olsun diyoruz…
Ülkemizdeki operatörlerin teknoloji ihracatı yaptıklarına pek şahit olmayız. Türk Telekom bu konuda istisna oluşturduğunu söyleyebiliriz. Aralık ayı içerisinde Türk Telekom’un ihracatını gerçekleştirdiği ve kamuoyu ile paylaştığı iki ürün oldu. Her ikisi de 5G alanında çok önemli teknolojik çözümler... Türk Telekom ve dünyanın önde gelen teknoloji çözümleri şirketlerinden Net Insight, İsveç’in başkenti Stockholm’de 5G’de çığır açacak bir iş birliğine imza attı. Anlaşma ile Türk Telekom ve Net Insight’ın 5G zaman ve frekans senkronizasyonu alanında geliştirdiği patentli teknoloji, Türk Telekom ve Net Insight ortaklığı ile ürünleştirilerek, Türkiye dahil tüm dünyaya pazarlanacak. İki şirket arasındaki bu çalışmayı Savunma Sanayi Başkanlığı ve TÜBİTAK çok yakından takip etmeli. Bu çalışmayı yapan Türk Telekom ekibindeki heyecan ve geleceğe dair somut görüşleri bizleri de çok heyecanlandırdı ve umutlandırdı. Ekibine inanan, mühendislerine güvenen Türk Telekom yöneticilerini tebrik ediyoruz. Bu vesile ile diğer operatörlerimizden de benzer haberleri almak istiyoruz.
Covid-19 salgını bu yıl sonlanır mı bilinmez ama ülkeler bununla yaşamayı öğrenmek zorunda. Bu salgın doğal olarak üretimleri, lojistiği birçok alanı olumlu veya olumsuz şekilde etkisi altına aldı. Dünya ekonomisinin deyim yerinde ise şirazesi kaydı. Bu süreçte ürettikleri ürünlerin teknolojisi ve know-how’ı elinde olan ülkelerin daha önde olduklarını gördük. Bu manada çok mutlu olmadığımız bir yılı geride bırakırken beyaz yakalı dediğimiz insan kaynağımızı kaybetme endişesine duçar olduk. Katma değerli ürün ve servisler geliştireceksek, üreten bir Türkiye için çok önemli olan bu alanda ki insan kaynağımızı heba etmememiz gerekiyor. Ülke olarak salgın sonrası ekonomiye hazır olmalıyız. Her kademe de insanımızı, gençlerimizi umutsuzluğa düşürecek uygulamalardan şiddetle imtina edilmesi elzem. Bir bütün halinde eğitimin, özellikle üniversitelerimizin sonuç odaklı kurumsallaşması, yönetime gelen kişilerin kim olduğundan çok herkesin dilinden düşürmediği liyakate dikkat etmesi önem arz ediyor.
Ülkenin bir ferdi olarak hepimizin farklı dünya veya siyasi görüşleri vardır. Bu görüşlerimiz siyasal anlamda iktidar olmadığında, liyakat konusunu daha çok gündeme getiririz. Ancak mensubiyet duyduğumuz siyasi hareket yönetime geldiğinde bizim adamımız konusu gündeme gelir. Hiç unutmam, mevcut iktidarın bir bürokratı olan büyüğümüz bu konuda şöyle bir serzenişte bulunmuştu; “Dün bizim itiraz ettiğimiz konuyu bugün biz uygularsak o zaman geçmişte itiraz ettiğimiz hususların bir anlamı olabilir mi. Ülke bizim, insan kaynağı bu ülkeye aitse bize işini iyi ve namuslu yapanlar gerek” demişti…
Liyakat denilince bir hususu daha gündeme getirmeden geçmemek gerekiyor. Geçen ayın olumsuz mevzularından birisi de Mersin Üniversitesi, Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (Technoscope) yöneticisinin değişimi oldu. Başarılı bir şekilde teknokenti yöneten ve buradaki firmaları ihracata zorlayan bir yönetici olan Özgür Durmaz hanımefendinin yerine siyasi mülahazalarla yeni bir isim atandı. Technoscope’da faaliyet gösteren firmaların tamamı konuya bırakın itiraz etmeyi, resmen isyan etti, “İşinde gücünde olan başarılı bir insanı neden değiştirirsiniz” diye. Sayın Rektörün bu sorunun cevabını gerçekten vermesi gerekiyor.
2022 yılının, geride bıraktığımızı yılı aratmaması dileğiyle yeni yılın hepimize huzur, sağlık, başarı ve mutluluk getirmesi dileğiyle yeni yılınız kutlu olsun...
Bu sayıda; son günlerin popüler konusu metaverse’yi tartışmaya açtık. Mark Zuckerberg'in Facebook'un adını 'Meta' olarak değiştirmesiyle gündeme gelen metaverse önümüzdeki yıllarda internetle ilgili en önemli gündem maddesi olacak. Sektörün önemli isimlerinin konuyla ilgili değerlendirmelerini Ayın Konusu dosyamızda okuyabilirsiniz. Yeni sayımızda ayrıca, kuruluşunun 30. yılını kutlayan Nokia Türkiye’nin Ülke Müdürü Özgür Erzincan ile konuştuk. Erzincan, Nokia Türkiye’nin hedef ve yeni yıldan beklentilerini dergimize açıkladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ise Vodafone’nın dijital dönüşüm sürecinde attığı adımları, şirketin yeni yatırımları ve Vodafone Business’in işletmelere verdiği hizmetlerle ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Özel haber ve yazarlarımızın değerli yorumlarının yer aldığı Ocak sayımızı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.