İstenildiğinde Olabiliyormuş

Ülke olarak yine bir seçim atmosferindeyiz. Sonuçları ne olur bilinmez ama sonuçta kazananın memleket olacağını biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı, Parlamento seçimlerinin ardından, önümüzde bir seçim daha olacak, o da yerel seçimler. Seçim atmosferinde genelde havalar güzel olurdu ancak Haziran ayına rağmen hala Ankara’da yağmur yağdığında eski Başkan İ. Melih Gökçek’in bıraktığı alt geçitler ve dahası pek çok yol göle dönmekte. Kendisine bu eserleri Başkent Ankara’mıza kazandırdığı için ne kadar teşekkür etsek azdır!

Sizlerle bir hikaye paylaşmak istiyoruz. 15 Şubat 2013’te Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca haberleşme altyapısında kullanılan telekomünikasyon ürünleri ile ilgili, yerli baz istasyonu üretimiyle ilgili bir karar verildi. Model olarak işin sorumluluğunun Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na verilmesi ve ardından projede çalışacak paydaşlar olarak Aselsan, Netaş ve Argela belirlenmesi ile birlikte ilk ULAK baz istasyonu üretimi için çalışmalar başladı. Bu yolculukta önemli bir aşama olarak Mart 2017’de ULAK baz istasyonu testleri yapıldı ve ilk görüntülü görüşme gerçekleştirildi.

Evrensel hizmet kapsamında 4,5G teknolojisi ile üretilecek ilk faz için 489 sahada ULAK baz istasyonlarının kullanımını konusunda politik ve siyasi irade ortaya konuldu. Burada en önemli parametre sahada uygulamayı yapacak olan operatördü. Bu operatör evrensel ilk fazını alan Turkcell’di ki bu konuda Turkcell’in yabancı ortaklarından dolayı endişelerimiz vardı ama burada bir hakkı teslim etmemiz lazım. Bu süreçte Turkcell’in yerli Ulak projesi yürütücüleri ile koordineli çalışması, bu ürünün belirlenen zamanda sahaya inmesinde çok etkili oldu. Burada bazı isimleri zikredeceğiz; Turkcell Teknik altyapıdan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Proje koordinatörleri Gökhan Yıldız, Görol Bozan, Uğur Alan ama bu projeye omuz veren isimlerini bilmediğimiz diğer arkadaşların hepsine çok teşekkür ediyoruz. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Akça’nın da bu süreci takibi ve destek olması ürünün sahada kullanılmaya başlamasını sağladı.

ULAK baz istasyonu muhtemelen Evrensel’in ikinci fazı içinde yeni siparişler de alacaktır. Buradaki operatörlerimiz ise Türk Telekom ve Vodafone. Onlar da ikinci faz sürecinde henüz yolun başında oldukları için inşallah işin en az %50’sini bu projeye inanıp verebilirler. Üç operatörümüz el birliği ile sözden, fiile geçen süreçte başarılı olacaktır. 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu etkinlikleri kapsamında kurulumu yapılan ilk yerli baz istasyonu aktif şebekede kullanıma sunuldu. Artık Evrensel kapsamında yapılacak altyapının üçüncü fazının tamamı yerli olabilir… Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler… Ortaya konulan model dikkate alındığında, demek ki istenildiğinde olabiliyormuş…

Yukarıdaki değindiğimiz ULAK projesi ülkemizde uygulanan teşvik modellerine bir cevap niteliğinde. Doğru modelle doğru ticari ürünler çıkabiliyormuş. Ancak önemli bir ayrıntı daha var. O da ürün satın alma süreçleri. Bu konuda özel sektör veya kamu hiç fark etmiyor. Tercihlerimizi yerliden yana kullandığımızda ülkemizin üretim ekonomisine geçmesi hiç de zor olmayacaktır.

Mayıs 2018 sayımızda önümüzdeki günlerde Sabit Elektronik Haberleşme Altyapı Ortak Kullanımı konusunda anlaşmanın sağlanmak üzere olduğunu ve yakın zamanda imzaların atılacağını yazmıştık… 24 Mayıs 2018’te Türk Telekom’un özverili tutumu ile Türksat, Turkcell, Vodafone ve STK olarak işin mimarlarından Telkoder imzaları attılar. Böylelikle Türkiye’de ortak altyapı kullanımının önü açılmış oldu. Her şeyden evvel mükerrer yatırımların önlenecek olmasından dolayı operatörler ve Türkiye kazandı. Hayırlı olsun…

Hafta sonu sinemaya gidip bir filim izleyelim dedik ve "Hürkuş: Göklerdeki Kahraman" Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan Vecihi Hürkuş'un hayatını anlatan bu filmi beğendim. Her ne kadar sektör yayınlarına reklam konusunda cimri davransalar da sektörümüzden bazı firmaların filme sponsor olması takdire şayan. STM ve diğer sponsorları tebrik ediyoruz.

Bu sayıda; Ayın Konusu olarak “Savunma Teknolojilerinde Offset Uygulamaları”nı ele alıyoruz. Offset konusunda çok yetkin isimlerin değerlendirmelerinin ilginizi çekeceğini ümit ediyoruz. Ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile röportajımızı keyifle okumanızı diliyoruz.