Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bilgiye olan erişim ve ulaşılabilirlik artış göstermektedir. Bu çerçevede merak duygusunun giderilmesi fazla bir zaman almamaktadır. Öğrenme ihtiyacının tatmini noktasında da sınırsız bir doyum yaşanabilmektedir. Elbette teknoloji sayesinde kazanılan hız, büyük faydalar sağlasa da bireysel olarak düşüncelerimizde de aynı hızı kazanmak, olumsuz durumlarla karşılaşmamıza sebep olmaktadır.
Bireysel olarak çizdiğimiz kariyer planlamasında öncelikle, planlama yaparken detayları gözden kaçırma ihtimalimiz artmaktadır. Çünkü seçeneklerin çok olduğu ya da küresel olarak genel bir mukayese yapmamızın mümkün olduğu günümüzde, kendi isteklerimizi ön plana almayı ihmal etmekteyiz. Kendi istek ve hayallerimizden farklı olarak, trendleri takip ederek dönemsel popülarite odaklı kararlar almaya odaklanmaktayız. Çevremizde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken de çoğunlukla bir geç kalmışlık duygusu hissetmekteyiz. Bu nedenle de gerçekleştirmek üzere koyduğumuz hedeflere ulaşma yolculuğunda, uzun vadeli düşünmeyi sıklıkla göz ardı edebilmekteyiz. Planlama özetle; insanlara ve kuruluşlara nereye gittiklerini görme imkânı tanıyan, gitmek istedikleri yere nasıl, hangi yolla ve ne kadar sürede, hangi aşamalardan geçerek gideceklerini gösteren bir sistemdir. Stratejik planlama ise söz konusu sistemin uzun vadeli sonuçlarını hesap ederek yapılan ve zamana göre değişiklik yapma imkânı bulunan bir süreci ifade etmektedir. Oysa stratejik planlama sürecinde kısa, orta ve uzun vadeli karşılaşılacak durumlara dair sürekli bir alternatif üretilmesi ve güncel tutulması gereken hususlar olmalıdır. Yazının girişinde bahsettiğim teknolojide yaşanan gelişmelerin bizlere kazandırdığı avantajları, kendi değerlendirmemizde yaşanan eksiklikler nedeniyle dezavantaja dönüştürmekteyiz. Sahip olduğumuz imkân ve olanakları kullanırken hep bir sonraki adımı hesap ederek kendimize bir çerçeve oluşturmamız gerekmektedir. İş hayatına katıldığımız ilk andan itibaren, yapılan iş ve yapılmak istenen işlere dair kendimizi hazır hale getirmemiz büyük önem arz etmektedir. Çünkü elimize bir fırsat geçtiğinde elde edeceğimiz başarı, bizim o ana kadar kendimize kattıklarımız ile doğrudan ilgili olacaktır. Bu nedenle de kariyer planlaması yaparken stratejik düşünmemiz elzemdir. Kariyer basamaklarını tek tek çıkarken, en alt basamakta yaşadığımız bir deneyim, bizlerin tüm hayatına etki edebilecektir. Ya da hızlı bir yükseliş grafiği içinde geçirilmek istenen bir iş hayatı, bizleri aksi durumlara karşı çaresiz bırakabilecektir. Karşılaşabileceğimiz tüm ihtimalleri mümkün olduğunca göz önünde bulundurarak, yol haritamızı çizmemiz gerekmektedir. Hızlı sonuç değil, sağlam bir temel oluşturmak önceliğimiz olmalıdır. Özellikle bilginin hızlı ulaşılabilir olması ve dünya üzerinde iletişim kanallarının artış göstermesi, kendimizden uzaklaşarak bir illüzyon içerisinde yaşamamıza neden olabilmektedir. Fakat unutmamamız gereken şey, hayatta önce kendi yaptıklarımızdır. Yapmak istediklerimizi elde etmek için de kariyer planlamamızı alternatifler belirleyerek çizmeliyiz.
Başladığımız ilk işten itibaren yaşadığımız tatmin ve ulaşmak istediğimiz hedef doğrultusunda kişisel gelişimimizi ön planda tutmamız gerekmektedir. Okuduğumuz bir kitap bizim hayatımızı değiştirebilir. Sosyal medya uygulamalarında karşılaştığımız bir haber de aynı etkiyi yaratabilecektir. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Fakat bu süreçte en büyük yanılgı kendimiz dışında farklı insanların iş süreçlerine odaklanmamızdır. İlham aldığımız ya da kariyer planlamasını benimsediğimiz insanlar elbet olacaktır. Kendimiz de bu insanlar gibi başkalarına ilham olabileceğimizin hayalini kurmalıyız. İş hayatının en önemli unsuru öncelikle işimizin gerekliliklerini yerine getirmektir. Sonrasında da ulaşacağımız birçok iş olanağına dair kendimize yatırım yapmayı aklımızdan çıkarmamaktır. Eğitim hayatımızda kendimize kattığımız teorik bilgileri, iş hayatında pratik olarak kullanmamız ile birlikte artık olgunluk aşamasına girmiş olacağız. Olgunluk aşaması da sonu olmayan bir zaman dilimini ifade etmektedir. Bugün konuştuğumuz birçok şey gelecekte değişim gösterebilecektir. Ama kendimiz ne kadar, nasıl ve ne şekilde değişmemiz gerektiğine yine kendimiz karar vermeliyiz. Bu kararı verirken de, bireysel olarak güçlü bir alt yapı kurmamız gerekmektedir. Özetle hızın artarak devam ettiği hayatımızda, kendimizi nerelerde yavaşlatmamız gerektiğini, hangi aşamada sabit kalmamız gerektiğini düşündüğümüz zamanlarda vereceğimiz kararlar önemli bir rol oynayacaktır.
Eğitim hayatımızda yazdığımız kompozisyonlar gibi kariyer planlamamızı da değerlendirebiliriz. İlk basamak başlangıç, yani işe giriş yaptığımız zaman, sonrasında kendimizin bulunmasını istediği sektörün gerekliliklerine istinaden yaşanması gereken gelişim süreci ve yükselme adımlarına dair yaptığımız hazırlık, en sonunda da çalışma hayatımızı noktalamaya yakın kendi değerlendirmemiz sonucu neler elde ettiğimizi paylaşabileceğimiz güzel bir sonuç şeklinde kariyer planlamasını stratejik olarak bir çerçeveye oturtmamız gerekmektedir.