TEMEL PAZARLAMA HATALARI VE DÜZELTMEK İÇİN TAVSİYELER
Hem işletmeler hem girişimler hem de şirketler pazarlama bütçesi olarak planlı ya da plansız milyonlarca TL harcıyorlar. Ajanslara verilen bütçeler, reklamlar, satış elemanları, ilanlar, gazete ve PR harcamaları bunların içinde bulunuyor. Ancak bu harcamaların maalesef çok önemli bir oranı ya boşa yapılıyor ya da verimsiz şekilde uygulanıyor. Pazarlamanın kanalları az değil ancak yapılan temel hatalar ve onların nasıl daha iyi yapılabileceği ile ilgili tavsiyeler vermeye çalışacağım.
- Süresiz verilen indirim kampanyaları: İndirimleri hepimiz severiz. Bunu işletmeler de çok kullanırlar. Ancak bazı işletmeler herhangi bir bitiş tarihi olmayan indirim vermekte ısrar etmekte bu da yetmedi nerdeyse yılın her günü indirim ilan etmektedirler. Bu gruba sürekli olarak “kapatıyoruz” işaretini aylar hatta yıllar tutanlarda dahildir. İndirim çekicidir ancak çok iyi planlanmalıdır. Eğer öyle olmazsa hem inandırıcılığını kaybeder hem de istediğiniz etkiyi alamazsınız. Öneri olarak özellikle fiyat esnekliğinin düştüğü zamanlarda indirim yapmamanızı, ancak sezonsal olarak fiyata müşterilerin daha esnek olduğu zamanlarda indirim yapmanızı tavsiye edebilirim. Havayolu firmaları bu yöntemi çok iyi uygular ve yazın indirim yapmazken kışın belli tarihlere kadar önceden alınan biletler için indirim uygularlar.
- Web sitesinde kendisinden çok bahseden işletmeler: Web siteleri ve sosyal medya şüphesiz müşteriye ulaşmanın hem en ucuz hem de en etkili yollarından bir tanesidir. Doğal olarak her işletme bunları en iyi şekilde kullanmaya çalışır. Ancak yıl 2018 olmasına rağmen hala web sitelerinde “hakkımızda”, “basında biz” ya da “başkanın mesajı” gibi içerikler paylaşılıyor. David Meerman Scott’un çok sevdiğim bir lafını hatırlıyorum “Sizin ürününüz sizin dışınızda kimsenin umurunda değildir.” Müşteriler sizin güzel haberlerinize ya da başkanınızın mesajı ile ilgilenmiyor. Süreleri kısa olduğu için istedikleri şey hızlı bir şekilde problemlerini nasıl çözeceğiniz ve ne kadar maliyetle bunu yapacağınızdır. Tavsiye olarak web sitesi ve sosyal medyanızı mümkün olduğunca hedef kitlesini ve onların sorunlarını belirtecek şekilde tasarlamanızı öneriyorum. Örnek vermek gerekirse “İşini yeni başlatan girişimler”, “Markasını hızlıca büyütmek isteyen işletmeler” veya “Doğru müşteri kanallarını düşük maliyetle bulmak isteyen işletmeler” gibi yazabilirsiniz. Bunların hepsinin altına bu kitlelerin problemlerini nasıl çözdüğünüzü net ve kısa bir şekilde anlatırsanız eminim çok daha verimli bir pazarlama stratejisi izlemiş olursunuz.
- Harekete çağrı eksikliği olan paylaşımlar: İlanlarda, reklamlarda, panolarda veya TV’de çok güzel tasarımlarla çok iyi içerik paylaşabilirsiniz. Ancak eğer o ilanda okuyanların neyi ne zaman ve neden yapacaklarına dair bilgi bulunmuyorsa içerikleri verimsiz olabiliyor. Buna tavsiye olarak ilanlarınızı veya paylaşımlarınızı yaptığınız zaman arayacakları telefon numarasını, ziyaret edecekleri web sitesini veya gidecekleri yerleri neden ve ne zaman gitmeleri gerektiğini belirterek paylaşmanız çok daha etkili olacaktır. Örnek vermek gerekirse; “100 TL ve üstü alışverişlerinizde kargo 30 mayısa kadar ücretsiz”, “10 hazirana kadar telefonla yerinizi ayırtın indirimli tarifeden faydalanın” veya “Bağlantıya tıklayıp kayıt olun biz sizi arayalım” gibi harekete çağrı şablonları kullanabilirsiniz.
- Hedef olan ancak planlanmamış satış toplantıları: Satış ekibi ile toplantı çok sık yapılan bir şeydir. Ekip toplanır ve haftalık/aylık/yıllık hedefleri konuşulur. Belki güzel bir kamp yapılır herkes eğlenir ve evlere dönülür. Ancak ekibin tam olarak bu hedeflere nasıl ulaşacağı, hangi hareketleri yapacağı, hangi metodoloji ile ve nasıl gideceği konuşulmadığı zaman rotası olmayan bir gemi gibi ekibinizi yönetmiş olursunuz. Ayrıca sıkça yapılan toplantılar herkes tam olarak ne yapacağını bilmediği için hem zaman kaybettirir hem de motivasyonu düşürebilir. Tavsiye olarak yapacağınız satış toplantılarının mutlaka gündemi olması ve tam olarak hareket planının nasıl olacağı konuşulup not alınmalı ve ona göre izleme yapılmalıdır.