Alibaba'dan Amazon'a kadar dünyanın tüm teknoloji devleri yapay zekada (AI) dünya lideri olma yarışına girdi. Bu şirketler yapay zekâ öncüleridir ve bir sonraki seviye ürün ve hizmetler sağlamak için yapay zekayı operasyonlarında kullanmaktadırlar. İşte bu şirketlerin yapay zekayı pratikte nasıl kullandıklarına dair en iyi 10 örneği aşağıda bulacaksınız.
1. Alibaba
Çinli şirket Alibaba, Amazon ve eBay'in toplamından daha fazla satış yapan dünyanın en büyük e-ticaret platformudur. Yapay zekâ (AI), Alibaba'nın günlük operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve müşterilerin ne satın almak isteyebileceğini tahmin etmek için kullanılır. Doğal dil işleme ile şirket, site için otomatik olarak ürün açıklamaları üremektedir. Alibaba'nın yapay zekayı kullanmasının bir başka yolu da City Brain projesinde akıllı şehirler yaratmak içindir. Proje, şehirdeki her aracı izleyerek trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcı olmak için yapay zekâ algoritmalarını kullanmaktadır ve buna ek olarak, Alibaba, Alibaba Cloud adlı bulut bilgi işlem bölümü aracılığıyla, yapay zekâ ile verimi artırmak ve maliyetleri azaltmak için çiftçilerin ekinleri izlemesine yardımcı olmaktadır.
2. Alphabet – Google
Alphabet, Google'ın ana şirketidir. Şirketin sürücüsüz teknoloji bölümü Waymo, Google'da bir proje olarak başladı. Bugün Waymo, yalnızca insanları taşımak için değil, kaza sayısını azaltmak için de dünyaya kendi kendine sürüş teknolojisini getirmek istiyor. Otonom araçları şu anda sürücüsüz taksilerle Kaliforniya'da yolcuları taşıyor. Şu anda şirket bu işlem için herhangi bir ücret talep etmiyor ve pilot program sırasında direksiyon başında bir insan sürücü oturuyor. Google, DeepMind'i satın aldığında derin öğrenmeye olan bağlılığının sinyallerini verdi. Sistem sadece 49 farklı Atari oyununun nasıl oynanacağını öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda AlphaGo programı profesyonel bir oyuncuyu Go oyununda yenen ilk program oldu. Google'ın bir başka yapay zekâ yeniliği de Google Duplex ile doğal dil işlemeyi kullanarak oluşturduğu yapay zekâ ses arabirimi sizin adınıza telefon görüşmeleri yapabilmekte ve randevuları planlayabilmektedir.
3. Amazon
Amazon, dijital ses asistanı Alexa ile yalnızca yapay zekâ oyununda yer almakla kalmaz, aynı zamanda yapay zekâ, işinin birçok yönünün bir parçasıdır. Amazon'un yapay zekayı kullandığı bir başka yenilikçi yöntem de ürünleri siz satın almayı düşünmeden size ulaştırmaktır. Her bir kişinin satın alma alışkanlıkları hakkında çok fazla veri topluyorlar ve topladıkları verilerin müşterilerine ürün önermelerine nasıl yardımcı olacağına o kadar güveniyorlar ki artık tahmine dayalı analitiği kullanarak kullanıcıların neye ihtiyaç duyduklarını daha ihtiyaç ortaya çıkmadan belirleyebiliyorlar. Birçok gerçek mekânda faaliyet gösteren mağaza, Amerika'nın en büyük e-ticaret şirketi Amazon Go adında yeni bir market konsepti sunmaya başladı. Diğer mağazaların aksine, bu mağazada alışveriş sırasında ödeme yapmak gerekmemektedir. Mağazalar, hangi ürünleri aldığınızı izleyen ve ardından telefonunuzdaki Amazon Go uygulaması aracılığıyla bu ürünler için sizden otomatik olarak ücret alan yapay zekâ teknolojisine sahiptir. Alışveriş sırasında ödeme yapılmadığı için, sepetiniz ve sepetinize koyduğunuz her eşyayı tanımlamak için her hareketinizi izleyen kameralar bulunmaktadır ve alışverişiniz karşılığında sizden sonrasında ücret alınmaktadır.
4. Apple
Apple, iPhone'lar ve Apple Watch'lar gibi tüketici elektroniğinin yanı sıra bilgisayar yazılımı ve çevrimiçi hizmetler satan dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biridir. Apple, FaceID özelliğini etkinleştirdiği iPhone gibi ürünlerde veya akıllı asistan Siri'yi etkinleştirdiği AirPods, Apple Watch veya HomePod akıllı hoparlörler gibi ürünlerde yapay zekâ ve makine öğrenimini kullanmaktadır. Apple ayrıca hizmet yelpazesini genişleterek Apple Music'te şarkı önermek, iCloud'da fotoğrafınızı bulmanıza yardımcı olmak veya Haritalar'ı kullanarak bir sonraki toplantınıza gitmenizi kolaylaştırmak için yapay zekayı kullanmaktadır.
5. Baidu
Google'ın Çin karşılığı olan Baidu, yapay zekayı birçok şekilde kullanmaktadır. Bir sesi klonlamak için yalnızca 3,7 saniyelik sese ihtiyaç duyan yapay zekâ ve derin öğrenmeyi kullanan Deep Voice adlı bir araçları bulunmaktadır. Kitapları size yazarın sesinden okuyan bir araç yaratmak için aynı teknolojiyi kullanıyorlar ve hiçbir kayıt stüdyosuna gerek kalmadan tüm işlemi otomatik olarak gerçekleştiriyorlar.
6. Facebook
Facebook'un yapay zekayı ve derin öğrenmeyi kullandığı başlıca yollardan biri, yapılandırılmamış verilerine yapı eklemektir. Kullanıcılarının her saniye yayınladığı binlerce gönderinin (birden çok dilde) içeriğini ve duygularını otomatik olarak anlamak ve yorumlamak için bir metin anlama motoru olan DeepText'i kullanıyorlar. DeepFace ile sosyal medya devi, platformlarında paylaşılan bir fotoğrafta sizi otomatik olarak tanımlayabilmektedir. Aslında bu teknoloji o kadar iyi ki yüz tanımada insanlardan daha iyi işlev görmektedir. Şirket ayrıca sitesinde uygunsuz görüntüleri otomatik olarak yakalayıp kaldırmak için yapay zekâ modülleri kullanmaktadır.
7. IBM
IBM, yıllardır yapay zekanın ön saflarında yer almaktadır. IBM'in Deep Blue bilgisayarının bir insanı, dünya satranç şampiyonunu yenen ilk bilgisayar olmasının üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçti. Şirket bu başarıyı, Jeopardy yarışma programını kazanan Watson bilgisayarı da dahil olmak üzere diğer insan-makine yarışmalarıyla takip etti. IBM'in en son yapay zekâ başarısı Project Debater'dır. Bu yapay zekâ, iki profesyonel tartışmacıya karşı yarışan ve insan benzeri argümanlar formüle eden bilişsel bir bilgi işlem motorudur.
8. JD.com
JD.com, Amazon'un Çin versiyonudur. Kurucusu Richard Liu, şirketinin gelecekte %100 otomatik hale gelmesini bekliyor ve buna doğru ilerliyor. Şu anda, deposundaki işlemler tamamen otomatik ve son yıllarda insansız hava aracıyla paketlerin teslimatını yapıyorlar. JD.com, 4. sanayi devrimi için perakende altyapısını oluştururken yapay zekâ devrimi, büyük veriler ve robotik ile iş dünyasına yön vermektedir.
9. Microsoft
Yapay zekâ, Microsoft'un vizyon beyanında yer alan ve şirketin yaptıkları her şeyin merkezinde akıllı makinelere sahip olmaya odaklandığını gösteren bir terimdir. Cortana, Skype, Bing ve Office 365 dahil olmak üzere tüm ürün ve hizmetlerine akıllı yetenekler katıyorlar ve dünyanın Hizmet Olarak en büyük Yapay Zekâ (AIaaS) satıcılarından biri konumundadır.
10. Tencent
Çinli sosyal medya şirketi Tencent, "en saygın internet kuruluşu" olma arayışında operasyonlarına yapay zekayı dahil etmektedir. Tencent yapay zekaya güveniyor ve WeChat uygulamasında ortalama 1 milyar kullanıcısı var. Erişimini oyun, dijital asistanlar, mobil ödemeler, bulut depolama, canlı yayın, spor, eğitim, filmler ve hatta sürücüsüz arabaları kapsayacak şekilde genişletti. Şirketin sloganlarından biri "Her şeyde Yapay Zeka”dır. Tencent, müşterileri hakkında işlediği ve şirketin avantajına kullandığı büyük miktarda bilgi ve fikir bulundurmaktadır.