SANAL ORTAMDA KULLANILAN KART, ŞİFRE VE KODLARIN SATIŞINDA KDV UYGULAMASI

 

Bülent TAŞ                                                   Nazmi KARYAĞDI

bulent.tas@yeniekonomi.com.tr          nazmi.karyagdi@yeniekonomi.com.tr

 

Gelir İdaresi Başkanlığı hazırlayıp, görüşe açtığı tebliğ taslağında kart, şifre ve kod satışlarında KDV yükümlülüğünün ne zaman doğacağı sorununu çözüme kavuşturuyor.

Sorun esas itibariyle KDV’nin, söz konusu kart, şifre veya kodların satışı anında mı, yoksa bunlar kullanılarak alınacak malların teslimi veya hizmetlerin ifası halinde mi doğacağı noktasında düğümlenmekteydi.

Düzenlemenin kapsamı nedir?

Tebliğ, öncelikle “Sanal ortamda pazarlanan oyun, uygulama, müzik gibi ürün ve hizmetlerin etkinleştirilmesinde veya internet üzerinden güvenli alışveriş imkânı sağlamak amacıyla kullanılan kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, PIN kodu, oyun kodu gibi) elektronik ortamda veya fiziki ortamda satılmaktadır” tespitini yapıyor.

Bu tespit düzenlemenin kapsamı ile ilgili ipucu veriyor. Buna göre,

  • Sanal ortamda pazarlanan oyun, uygulama, müzik gibi ürün ve hizmetlerin etkinleştirilmesinde,
  • İnternet üzerinden güvenli alışveriş imkânı sağlamak amacıyla

kullanılan kart, şifre ve kodlar açık bir şekilde düzenlemenin kapsamındadır.

Buna karşılık internet üzerinde değil de fiziki ortamda yapılan satışlarda kullanılan kartların, hediye çeklerinin durumu netlik kazanmamış görünüyor. Ancak bize göre onların da bu kapsamda olduğunun kabulü gerekir.

Ayrıca bu görüşle; mobil telefon hizmetlerinde, ön ödemeli yüklemelerde ve kart satışlarında KDV yükümlülüğünün ne zaman doğduğu konusu da tartışma yaratmaya müsait hale gelmiş oluyor.

Kart, şifre ve kod satışları KDV ye tabi midir?

Taslağa göre,

  • Kart, şifre ve kodlar daha sonra yapılacak teslim veya hizmetlerin bedelinin ödenmesi amacıyla kullanılmakta olup bunların satışı ile bir satın alma gücü el değiştirmekte,
  • Kart, şifre ve kodların satışı sırasında ödenen tutarlar, bir teslim veya hizmetin karşılığında ortaya çıkmamakta

bu nedenle de KDV’ye tabi değildir.

Ayrıca tebliğ taslağı Söz konusu kart, şifre ve kodların satış işlemlerine aracılık edilmesi hizmetine ilişkin alınan komisyonların ise genel oranda KDV’ye tabi olacağını hatırlatıyor.

Ancak taslak Tebliğ, söz konusu, kart, şifre ve kodların satışının bir belgeye bağlanması halinde KDV yükümlülüğünün doğacağını hatırlatmıyor.

Biz hatırlatmış olalım.  

Zira Katma Değer Vergisi Kanununun 10. maddesi “Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi” KDV yükümlülüğünün doğmasına neden olduğunu hükme bağlıyor.

Kart, şifre ve kod kullanılarak mal ve hizmet teslimleri KDV ye tabi midir?

Taslak Tebliğde “Söz konusu kart, şifre ve kodlar kullanılarak oyun, uygulama, müzik gibi ürün ve hizmetlerin etkinleştirilerek kullanılması veya internet üzerinden mal veya hizmet satın alınması halinde, hizmetlerden Türkiye’de yararlanılması, teslimin Türkiye’de yapılması veya malın ithal edilmesi şartlarına bağlı olarak KDV’ye tabi olacağı” belirtiliyor. Dolayısıyla kart, şifre ve kod satışı değil, bunlar karşılığında yapılacak mal teslimi, hizmet ifası veya mal veya hizmet ithali KDV ye tabi tutulacak.

Vergi nasıl uygulanacak?

a) Yurt dışından hizmet alımlarında uygulama

Türkiye’de KDV mükellefi olanlar veya mükellef olmamakla beraber tevkifat yapma sorumluluğu bulunanlar tarafından söz konusu kart, şifre veya kodlar kullanılarak yurt dışı firmadan temin edilecek hizmet bedelleri üzerinden hesaplanacak KDV’nin, bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla 2 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekecek.

Türkiye’de KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından söz konusu kart, şifre veya kodlar kullanılarak yurt dışı firmadan temin edilecek hizmet bedelleri üzerinden hesaplanacak KDV’nin, yurt dışı mukimi firma tarafından 3 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.

b) Yurt dışından mal alımlarında uygulama

Türkiye’de KDV mükellefi olsun veya olmasın, tevkifat yapma yükümlülüğü bulunsun ya da bulunmasın kimin tarafından yapılırsa yapılsın kart, şifre veya kodlar kullanılarak yurt dışındaki firmadan temin edilen malların Türkiye’ye ithali halinde ithalat sırasında gümrük idaresince genel hükümlere göre KDV hesaplanıp tahsil edilmesi gerekiyor.

c) Türkiye’den yapılacak mal ve hizmet alımlarında uygulama

Türkiye’de KDV mükellefiyeti bulunanlardan bu kart, şifre veya kod kullanılarak alınacak mal ve hizmetlerde mal ve hizmet bedeli üzerinden hesaplanacak KDV’nin mal ve hizmet satışı yapan tarafından 1 no.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerekiyor.

Tebliğde söz konusu kart, şifre veya kodların Türkiye’de KDV mükellefiyeti bulunanlar tarafından yurt dışında satılması, kart şifre ve kodlar kullanılarak Türkiye’de KDV mükellefiyeti bulunanlar tarafından yurt dışına yapılacak mal ve hizmet satışlarında mal ve hizmet ihracat istisnasının nasıl uygulanacağı konusuna girilmemiş olup genel hükümler çerçevesinde uygulama yapılacak.

Değerlendirme ve sonuç

Yapılması düşünülen düzenleme yerinde ve Kanunda yer alan vergiyi doğuran olay düzenlemesine uygundur.

Ancak mal ve hizmet tesliminden önce yapılan tüm ödemelerin hangi formatta olursa olsun herhangi bir fatura veya benzeri belgeye bağlanmadıkça KDV yükümlülüğü doğurmayacağının tebliğde netleştirilmesi gerekiyor.