Dünya büyük bir salgını geride bıraktı derken, bugünlerde medyada yeni hastalık haberleriyle karşı karşıyayız. Bilim adamları koronavirüsün alt varyantı Eris yeni bir pandemi yaratır mı? sorusuna cevap arıyor. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş, salgının etkisiyle yaşanan ekonomik durgunluk ve kriz dünyanın gündemindeki konuların başında geliyor. Türkiye olarak biz de bütün bu gelişmelerin olumsuz etkilerinden nasibimize düşeni alıyoruz.
Dünya ve bölgemizde bir yanda bu gelişmeler yaşanırken diğer yanda ise teknolojideki yeni gelişmeler, hızlanan Ar-Ge faaliyetleri ve inovasyon çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Geçen ay Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) Düşük Yörünge Uyduları Üzerinden Hizmet Sunumuna yönelik istişare toplantısı gerçekleştirildi. Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink uydularının Türkiye’de hizmet verebilmesi için BTK’ya yaptığı lisans müracaatı toplantının ana konularından birisiydi. Benim dikkatimi ise regülasyondan daha ziyade yapılan açıklamalarda öne çıkan Yerli ve Milli üretim konusu çekti. Konuşmacılar bu tür uyduların ülkemizde de üretilebileceğini belirtirken, bununla ilgili yeterliliği olan firmaların bulunduğu, bu firmaların elektrikli araç yani TOGG’ta olduğu gibi yerli üretim için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bu ve benzeri görüşlerin ülkemizde ciddi prim yaptığını hepimiz biliyoruz ve de saygı duyuyoruz. Bu konu şimdilik burada dursun!
Diğer bir konu ise ÇİP üretimi meselesi. Yaklaşık on, on beş yıl önce o zamanki adı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı Türkiye’de ÇİP üretebilir miyiz sorusuna cevap aradı. Ve bir fizibilite çalışması yaptırdı. Bu raporda ülkemizde çip üretiminin gerçekleştirilebileceği ve sadece Türkiye değil çevre ülkelerle birlikte dünya pazarına da satılabileceği belirtildi. Gel gelelim profesyonellere hazırlatılan bu rapor sonraki günlerde benzer çalışmalar gibi raftaki yerini aldı. Bu konu da burada dursun!
GSM sektörüne gelince… 1994 yılında ülkemizde mobil şebekeler ticari olarak hizmet vermeye başladı. Bu şebekeler için cep telefonları gerekiyordu. O yıllarda bunun ülkemizde üretilmesi gündeme geldi. ASELSAN, 1919 modelini geliştirerek piyasaya sundu. Acaba bu modeli şimdi kimler hatırlıyor? Ancak üretim bir noktadan sonra durduruldu. Bu üretimin neden devam etmediğini bilenler biliyor. Güncel olduğu için ULAK baz istasyonu konusuna hiç girmiyorum zaten…
Ülkemizde bu konularda bir garabet söz konusu. Konuşurken hiç kimse mangalda kül bırakmıyor. Neden biz üretmiyoruz. Evet bizim insan kaynağımız bu işlerin üstesinden gelecek kabiliyette. Üretilene sahip çıkamıyoruz. Sonra konuşuyoruz. Bunun böyle olmadığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu mevzuları manipüle etmenin en güzel yolu ölçek ekonomisi. İster özel olsun ister kamu, kimse mazeret üretmesin! Her şey plan program dahlinde olabilir. Gerekli strateji ve planlar geliştirilip bunlara sadık kalınırsa engel diye görülen tüm konuların üstesinden gelebiliriz.
ICT MEDIA için Eylül ayı yoğun etkinliklerle geçen bir ay oldu. Kamu ve özel sektörün bilişim teknolojileri alanındaki başarılı proje ve çalışmaları TBD ve ICT MEDIA’nın birlikte organize ettiği bir etkinlikle bu yıl ilk defa katılımcı oylarıyla “Türkiye Bilişim Ödülleri” adıyla sahiplerini buldu. “Kamuda Bilişimle Dönüşüm” ana temasıyla düzenlediğimiz törende 15 proje arasından Bağcılar Belediyesi “Yapay Zekâ Destekli Chatbot Projesi”, PTT “Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)”, Adalet Bakanlığı “Akıllı Ceza Evi (ACEP)”, İçişleri Bakanlığı “E-Tutanak Verimlilik Projesi” ve Ankara Ticaret Odası “ATONET Üye Hizmet Platformu” ile ödül kazandı.
Bir diğer etkinliği ise 29 Eylül’de gerçekleştirdik. Tehdit Ekosisteminde Veri Güvenliği başlıklı etkinlikte verinin önemi ve siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğe Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı. Etkinlikte düzenlenen panellerde ise KVKK ve Veri Sızıntısı Tehdidi ile Siber Güvenlikte Otomasyon Yaklaşımı sektör uzmanları tarafından ele alındı.
Bilgi ve iletişim teknolojileri eğitimden sağlığa, ulaşımdan güvenliğe, bankacılıktan ticarete uzanan her alanda kullanılıyor. Biz de bu sayıda; Bilgi İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Kalkınmadaki Kaldıraç Etkisi’ni masaya yatırdık. Sektörün önemli firmaları ve konunun uzmanları değerlendirmede bulundu. Ayrıca Bilkent CYBERPARK tarafından düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş Forumu için Ankara’da bulunan Kazcenter Genel Müdürü Nurbek Nurzhanovich Serikov ile Kazakistan’da dijitalleşmeyle ilgili yaptıkları çalışmaları konuştuk. Yazarlarımızın değerli yorumları ve sektörün gündemini tutan haberlerin yer aldığı yeni sayımızı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.