HAYALLERİMİZ VE YARINLAR

Her yeni yıla, geçmişin hüznü, geleceğin umudu ile başlıyoruz. Geçmişte yaptığımız hatalardan dersler alıp yolumuza, geleceğimize, umutlarımıza, hayallerimize odaklanıyoruz. Ülkemizin geleceği inşa edilirken, ICT sektörü olarak ve de sektörün yayını olarak biz de her zamanki gibi, pozitif katkı vermeye devam edeceğiz. Sektör konuşmaya, iş birliklerini güçlendirmeye devam edecek…

ICT sektörüne yayıncı olarak başladığımızdan bu yana 17 yıldır sektörümüze katkı sunmaya gayret ettik. Serbestleşme, ilk 3G konferansı, Erzincan’da Stratejik Öncelikle Çalıştayı, haberleşme sektörü ile ilgili sivil anayasa çalıştayı, teknokentlerin yurt dışına açılması konusunda yine ilk Etiyopya B2B, ardından Malezya ve operatörlerimizle BTK’nın himayesinde TEKNOB2B buluşmaları… Genel manada ilkleri yaptığımızı ifade edebiliriz. Sektörümüzün üretmesi, büyümesi gerekiyor. Öncelikle yurt içinde sektörümüzü üretken hale getirip, ihracatı öğrenmeye başlayan sektörün yurtdışında da büyümesini sağlamamız hepimizin öncelikli hedefi olmalı. Yeni yılda da inancımızı kaybetmeden geleceğe odaklanmalıyız.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na Ahmet Arslan Bey’in gelmesiyle beraber Bakan Bey’in sektörle az ilgilendiği gibi bir yanılsama oldu. Sayın Bakanımızın sakin ve nezaketli iş yapma tarzı zamanla anlaşılmaya başlandı. Daha önce de yazmıştık. Haberleşme Genel Müdürlüğü’nün, kurulduğu günden bu yana, çeşitli nedenlerle, geleceği planlamaya yönelik bir strateji ortaya koyduğu pek söylenemez. 2016’dan bu yana Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ve geçen Aralık ayında Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı olmak üzere üç somut stratejisi ve eylem planının uygulamaya konulduğunu görüyoruz. Üretilen bu dokümanların anlamı şu; Sayın Başbakan’ın başkanlığında, Bakanlar Kurulu üyelerinin olduğu Yüksek Planlama Kurulu’ndan çıkan bu planlar, somut şekilde uygulanacak ve takibi yapılacak çalışmalardır. Burada şunu da ifade etmemiz gerekiyor, takibini sadece kamu değil, sektör olarak bizlerin de takip ediyor olması gerekiyor. Velhasıl kelam, ülkemizin ihtiyacı ve sektörümüzün gelişimi için bu planları çalışan, ortaya çıkarılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz, emeklerine sağlık. Biz de bu planları zaman zaman sizler için irdeleyeceğiz.

Sektörümüzün önemli bir STK’sı olan TELKODER, kıymetli belgeler üretir. Sektörümüzün önündeki engeller ve yapılması gerekenlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye dönük bu çalışmaların birisi de Aralık 2017’de yayınlanan “veri merkezi işletmeciliği- önemi anlaşılabildi mi?” adlı rapor. Çok önemli bir çalışma olduğuna inandığımız bu raporda, ‘Microsoft Hizmet Sağlayıcı Lisans Sözleşmesinin (SPLA) çeevesi, öncelikle müzakereye açık hale getirilmeli, sonrasında karşılıklı diyalog ortamında, veri merkezi işletmecilerinin kamuyla ilgili yükümlülükleri ve hizmet sunum yöntemleri ile uyumlulaştırılmalıdır.’ İfadesinden bahsediliyor. İlgili raporun 14. sayfa üçüncü paragrafını incelediğinizde, ne kadar vahim bir durum olduğu dikkat çekiyor. TELKODER’in bu konulardaki çalışmalarını, hassasiyetlerini, titizliklerini biliyoruz. Bu rapora göre, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun tüm Microsoft işletim sistemlerini ve programlarını denetlemesi gerekmiyor mu? Acaba Rekabet Kurulu, çalışma modelinde, şikayet olmadan re’sen soruşturma açamıyor mu? Raporu TELKODER’in web sayfasında bulabilirsiniz. Merakımızdan soruyoruz, şayet bu raporun söylediklerine itirazı olan ilgili kurumlar yoksa, güvenliğimizle ilgili ne tür tedbirler aldılar veya alıyorlar?

Aralık 2017’de sektörümüzün en eski STK’sı Türkiye Bilişim Derneği, 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nı Ankara’da gerçekleştirdi. Sektörün ilgisi ve katılımı, Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, Akıllı Şehirler ve gündeme gelen diğer konular dikkat çekiciydi. Emeği geçenleri ve farkındalık oluşturma gayretlerini takdir etmek lazım.

 

Geride bırakacağınız en güzel miras bilgi olsun. Dergimizin sektöre kazandırdığı kıymetli yazarlarımız var. Sektörümüzle ilgili teknik konularda makaleler yazıp, üniversiteler, telekomünikasyon sektörü ve endüstri meslek liseleri için ciddi bir kaynak oluşturan, dergimiz yazarlarından Dr. Cebrail Taşkın’ın “Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon” kitabı 4. basımını gerçekleştirdi. Pusula Yayınları’ndan çıkan ve elektronik ortamda kitapyurdu.com sitesinden de temin edilebilen çalışma, haberleşme sistemlerinin temelleri, network teknolojileri, yeni nesil ağlar, güvenlikleri ve uluslararası standartlarla ilgili güzel bir kaynak eser olmuş.

ICT MEDIA ailesi olarak, yeni yılın sektörümüze güzellikler ve bol kazançlar getirmesini diliyor, yeni yılınızı tebrik ediyoruz.

Bu sayıda; Ericsson Türkiye’nin yeni Türkiye Genel Müdürü Ralf Pichler’in ilk sektör yayını röportajını dergimizde okuyacaksınız ve Türkiye’de büyüme konusunda ne kadar arzulu olduklarına tanıklık edeceksiniz. Bu sayımızda, uzun bir aradan sonra basınla buluşan Türk Telekom CEO’su Paul Doany’nin ağzından şirketin yeni vizyonunu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Arslan’ın bir yılı değerlendirmesini, “Otomotiv Sektörüne ICT Katkısı”nı ele aldığımız dosyamızda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü başta olmak üzere sektörün bu güncel konudaki görüşlerini bulabileceksiniz.