BELEDİYELERİN DİJİTALLEŞMESİ AKILLI ŞEHİRLER İÇİN KAÇINILMAZ OLACAK

Belediyelerin dijitalleşmesi ve kendi veri platformlarını inşa edip gerçek zamanlı verilerle beslemeleri, akıllı şehirler için kaçınılmaz olacak. Bu platformların üzerine kurulacak uygulamalar ve servisler sayesinde, belediyelerin altındaki müdürlüklerle veri paylaşımında bulunacak. Örnek olarak, Fen İşleri müdürlükleri, yol hizmetleri birimleriyle anlık trafik verisini ve belediye hizmetlerinin harita üzerindeki koordinasyonunu yakıt tasarrufu ve rota optimizasyonları çözümleri için işleyip belediye çalışanlarının cihazlarına raporlayacak. Şehir aydınlatma birimleri, trafo, aydınlatma ve sayaç takibi fonksiyonları sayesinde enerji tasarrufu ve analitik raporlamalarda bulunacak. Alt yapı hizmetleri ve altyapı koordinasyonu birimleri, IoT sensör verileri sayesinde bakım ve onarım çalışmalarını anlık olarak hesaplayıp planlayabilecek ve doğal gaz kaçakları ve su baskınları gibi olaylarda ulaşım, itfaiye ve güvenlik destek birimleriyle gerçek zamanlı operasyonel müdahale bilgilerini paylaşabilecek.

Dijital dönüşüm, belediyecilikte şehir verimliliği, güvenliği ve denetlenebilirliği kabiliyeti sunacak. Belediyeler veri yönetim platformlarında ve telekomünikasyon şebekeleri üzerinden topladığı sensör verileri sayesinde, e-devlet, sağlık, güvenlik, enerji, atık madde ve su işlerinde verimli ve optimum yönetim servisleri sağlayacak. Birçok fiziki evrak işleri dijitalleşme sayesinde otomatize edilecek ve sanallaştırılacak. Toprak yönetimi, tapu kadastro, vergi ödemeleri, iş ilanları ve şirket kurulumlarıyla ilgili müracaatlar ve güncellemeler, websayfa arayüzleri üzerinden elektronik belediye sistemleri aracılığıyla güncellenebilecek. Sağlık konularında ise, şehrin hava kalitesi, radyasyon seviyesi, akıllı hastanecilik ve hasta bakım servisleri gibi çözümler, şehir sakinleri için daha sağlıklı ve güvenli bir hayat sunacak. Güvenlik güçleri, anlık mobese görüntüleri ile plaka ve yüz tanıma ve ses sensörleri üzerinden silah sesleri algılandığında hızlı bir şekilde olay yerine müdahalede bulunabilecek veya istatistiksel tahminlemelerde bulunabilecek. İtfaiyelere aktarılacak olan canlı termal görüntüler ile şehirlerde yangınları algılayıp ekipleri koordineli bir şekilde yönlendirebilecek. Günlük hanehalkının elektrik tüketim verileri, kaçak elektrik kullanımı ve tüketim öngörüleri belediyelerin platformlarında işlenecek ve arz talep öngörüleri raporlanacak. Alt yapı bakım ve onarım zamanlamaları ilgili departmanlara otomatik olarak raporlanacak. Çöp ve atık toplama güzergahları ve doluluk oranları bu platformlar üzerinden işlenip, GIS bazlı harita sistemleri üzerinden koordine edilebilecek.

Bir çok müdürlük, birim, departman ve ekip, belediyelerin veritabanlarına ve IoT cihazlarından topladığı verilere erişebilecek ve anlık verilere dayalı stratejik kararlar alabilecek. Şehir yönetiminde optimizasyon bu sayede gerçekleşecek. Veri tabanı kuralları ve uygulamaları sayesinde de gerçek zamanlı analitik raporlamalar dashboard ve bilgilendirme servisleriyle ilgili ekiplerle paylaşılacak. Özet olarak, veri tabanı, üzerine inşa edilecek uygulamalar ve servisler, GIS, coğrafi bilgi sistemleri, akıllı haritalar, raporlama ve dokümantasyon işlemleri ve diğer belediyelerle veri paylaşımı bağlantıları sayesinde akıllı şehirler optimize edilecek. Dijitalleşmeye çalışan kurumsal firmalar gibi, her belediyede çalıştırılacak analistlerin, yazılım mühendislerinin, veritabanı yazılımcılarının ve sibergüvenlik uzmanlarının istihdam edileceği öngörülmektedir.