Tarımsal uygulamalara gelen üst segment yeniliklerden biri dronlardır. Dronlar, tarımsal verileri elde etmek için ekstra işi gerektirmeden belirli ürün segmentlerindeki özellikle toprak nemini ve sulama modellerini izleme becerilerinin artmasıyla popüler hale geldi.
Havadan veri toplama yeni değil. Çiftçiler, verileri toplamak için yıllarca UV sensörleri ve diğer sensörlerle donatılmış küçük uçakları kiraladılar. Ancak bir drone, uçaklara göre pilot ve yüksek uçak masrafları olmadan ve ayrıca güvenlik riski olmadan yüzlerce dönümlük arazide kolayca uçabilir. Ayrıca bu dronlar uçarken veriler gerçek zamanlı olarak toplayıp iletilebilir. Dronlar, belirli alanları gözlemlemek için bir operatör tarafından manuel olarak uçurulabilir veya otomatik bir uçuş yolu ile programlanabilir, böylece gecenin ortasında bile düzenli veri taraması yapılabilir.
Son yıllarda bu dronlar daha uygun fiyatlarla yaygınlaşmaya başladı şu anda yaklaşık 1.000 dolar civarındalar.
Dronlar ayrıca yeni tarım arazilerini keşfetmek, serbest menzilli vahşi yaşamı izlemek, araziler üzerinde yeni açılan çukurları tespit etmek ve ani sel baskınları durumunda kalkan ihlallerini tespit etmek için de kullanılıyor. Bu dron uçuşlarında, özellikle ticari amaçlı kullanımlarda artık uzaktan Pilot Sertifikası gerekmektedir. Bunlar ülkeler bazında değişiklik göstermektedir. Dronu haftalık olarak uçurabilir ve mahsulün izlenmesinde ve sorun varsa bunun takibinde kullanabilirsiniz.
Tabii bir de IoT sensörler konusu var tıpkı ev sensörlerinin fiyatı son birkaç yılda nasıl hızla düştü ise, tarım sektöründe kullanılan sensor fiyatları da düşmeye başladı. Özellikle sulama için IoT sensörlerinin fiyatındaki düşüş ile birlikte çok yakın bir zamanda daha güçlü IoT cihazlarının yaygınlaşacağını, tarım alanlarında ciddi bir kapsama sağlayacağını ve bunun veri toplamayı kolaylaştıracağını bununla birlikte tarım veri analitik sektörünün de çok hızlı büyüyeceğini, bununda dünya tarım borsasını gerçek verilerle tetikleyeceğini düşünüyorum.
Ama şu çok önemli bu yeni teknolojilerin ve sensorlerin çiftçilerin, nesiller boyu kullandıkları yöntemler kadar tutarlı ve güvenilir olması gerekiyor.
Bu teknolojilerle birlikte çiftçiler, ürünlerini daha verimli ve daha ucuz hale getirebilecekler, bunun yanında hem teknolojik hem de dijital yeni yöntemlerin ön saflarında yer alacaklardır.
Diğer bir konu kuraklıkların artması ile birlikte uygulanan su kısıtlamaları çiftçilerin özellikle akıllı sulama teknolojilerini kullanmalarını zorunlu hale getirdi. Özellikle doğal su kaynaklarına erişim ve bu kaynakların düzenlenmesi ve izlenmesinde ciddi değişiklikler oldu. Gecen 10 yılda, fiyat ve iş gücü maliyetleri, sulama maliyetini önemli ölçüde artırdı. Tüm bu çevresel değişiklikler nedeniyle, tarım da akıllı sulama teknolojilerine olan ilgide ciddi bir artış oldu. Su kullanımına ilişkin artan regülatif düzenlemelerde buna destek oldu.
Gelişen bu sulama teknolojileri ve yöntemleri, IoT cihazları ile düzenli veri toplamayı geliştireceği gibi, ayrıca çiftçilerin değerli zamanını daha iyi kullanmalarına imkân sağlayacaktır. Bunun yanında küçük bir iş gücü ile otomatize edilen sistemler kimyasal kullanımı ve bunun raporlanmasını da kolaylaştıracaktır.
Yine blokzinciri teknolojisinde ise zirai otomasyon için, paketlemeden tedarik zinciri takibine kadar tarımda birçok alanda geliştirmeler sağlıyor. Bu sayede bir ürünün nereden, ne zaman geldiği, organik olup olmadığı gibi bilgiler dağıtık bir veri tabanı üzerinden gözlemlenip doğrulanabilecektir. Bu veri tabanlarına arayüz olan platformlar yurtdışında yayılmaktadır ve tedarik zincirinde oyuncu olan birçok firma tarafından entegrasyonu geliştirilmektedir.
Diğer bir önemli konu çiftçiler genellikle mahsul bazlı reçetelerini geliştirmek için üretimlerinde birden fazla çözüm kullanıyorlar, çünkü bir yöntem bazen tüm mahsuller için geçerli olmuyor.
Her şeye rağmen tarım sektörüne bu teknolojileri kazandırmak için yapılması gereken, çiftçilere bunun kendileri için faydalı olduğuna inandırmanız, yeni teknolojinin maliyet etkin bir şekilde uygulanabileceğini göstermeniz gerekiyor, yoksa bu teknolojilerin tarımda yaygın kullanımını sağlayamayız.