Son 20 yılda eğitim teknoloji girişimlerine 30 milyar dolar yatırım yapıldı. Eğitim girişimlerine sadece bu yıl yaklaşık 10 milyar dolar yatırıldı ve en çok ilgi çeken sektörler bu sene yapay zekâ ve artırılmış/sanal gerçeklik girişimleri oldu. Dünyada yatırım alan eğitim girişimlerinde ABD’den sonra büyük bir çoğunluğu Çinli girişimler aldı. Çin’deki girişimlerde büyük yoğunluk dil öğretme portalları ve özel ders platformları olarak kaydedildi. Afrika’da, Nijerya ve Güney Afrika, kıtalarındaki en çok eğitim teknolojileri yatırımı alan ülkeler oldu.
Pedagojik olarak dijital eğitim, eğitimsel robotlar, yapay zekâ destekli eğitim, karıştırılmış gerçeklik (sanal ve artırılmış), kognitif eğitim, lokasyon bazlı eğitim ve mobil eğitim olarak kategorize edilebilir. Yapay zekâ, karıştırılmış gerçeklik ve kognitif eğitim alanlarıyla ilgili özetler aşağıdadır.
Yapay zekâ destekli eğitim uygulamaları konvansiyonel eğitimlerden çok daha verimli olduğu gözlemleniyor. Dijital platformlar üzerinden çözülen sorular, öğrencilerin hataları ve eksik kaldığı kurgular ve bilgiler, veri tabanında kaydedildikten sonra yapay zekâ destekli algoritmalar üzerinden analiz edilir. Normal sınıf içi eğitim, öğrencileri genellediği için öğrenciler kişiselleştirilmiş sınavlar ve eğitimler alamıyor. Yapay zekâ, hata yapılan sorularda kademeli zorluklarla öğrenciyi dener, bir konu üzerinde istatistiksel bir hata bariyeri oluştuğunda da o bariyeri oluşturan eksik kurgular ve bilgilerin önceden tasarlanmış ve kategorize edilmiş taksonomisindeki çıkarır. Taksonomi ağacındaki kaydedilmiş öğrenci hataları, aynı daldaki diğer hatalar ile aynalamalar sayesinde olasılıklandırılır ve ‘soruda gösterdiği mantık hatası/kurgulama hatası bu soru kategorisinde de X ihtimal ile tekrar karşıya çıkabilir’ tarzı önermelerde bulabilir. Bu taksonomi ağacı sayesinde, okunmamış ders kitabi sayfalarından, çalışılmamış kurgulara kadar birçok öneri öğrenciyi yönlendirmek için kullanılır ve değişik varyasyonlarla sonraki sınavlarda ağırlıklı olarak sorulur. Dijital platformlarda gerçek zamanlı skorlama sistemi ve anlık analitik veri üzerinden öğrencinin performans döngüleri, öğrenme bozuklukları veya özel öğrenme ihtiyaçları raporlanır. Daha kolay öğrenebilmesi için çözümler sunulabilir. Birçok öğrenme bozuklukları küçük yaşta tespit edilebilip kişiselleştirilmiş egzersizlerle engeller hafifletilebilir.
Karıştırılmış gerçeklik, sanal ve artırılmış gerçekliğin birleştirilmiş versiyonudur. Karıştırılmış gerçeklik endüstriyel çözümlerde, rafineri bakımından uçak ikmal prosedürlerine, sağlık sektöründe sağlık personelleri için muayene/ameliyat eğitimlerinden, 3-boyutlu radyografik analizlere kadar birçok sektörde kullanılmaya başlandı. Çalışanların hata yapma olasılıklarını düşürme, iş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine uyma ve düşük maliyetlerle eğitim alabilmeleri, bu teknolojiler sayesinde gerçekleşiyor. Kazaları ve operasyonel aksaklıkları engellemek ve haritalandırmak için bu teknoloji ciddi çözümler sağlıyor.
Kognitif eğitim ile gözlemleyiciler, Carroll’un 3 katmanlı zekâ tanımından Cattell ve Horn kuramlarının Akıcı-Zekâ ve Kristalize-Zekâ kuramlarını baz alarak birçok psikometrik ve klinik profil analizlerinin dijital platformlar üzerinden test edebiliyor. İşitsel ve görsel hafıza testleri ve buna benzer analizler sağlık sektöründe hastaların psikolojik ve nörolojik durumlarının dijital platformlarda ve uygulamalarda kontrol edilebilmesini sağlıyor. Makine öğrenimi ve derin öğrenme sayesinde de kaydedilen verilerin, tarihi veri tabanlarıyla kıyaslamalar sonucunda daha keskin sonuçlar ve yorumlar elde edilebilinmesi sağlanıyor.
Dijital platformların eğitimi kişiselleştirebilmesi, sanal sınıflara uzaktan erişim sağlayabilmesi ve gerektiğinde tarihi veritabanlar ve istatistiksel analizlerle geri bildirimler sağlayabilmesi birçok sektör için ciddi katma değerler sağlayacak.